Не хранете илюзии: Отиваме на избори през март или април – ето датите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Предвид темпото на конституционната процедура за съставяне на правителство поредните предсрочни парламентарни избори биха се провели на 19 март, 26 март или 2 април. Това заяви пред „Нова нюз“ доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Според нея „Продължаваме промяната“ може да върне по-рано от 7-дневния срок втория мандат, ако програмата ѝ не събере достатъчно подкрепа в парламента.

В случай че мандатът бъде върнат, то за президента Румен Радев възниква задължение в 7-дневен срок да определи коя да е следващата парламентарна група, на която да бъде връчен проучвателният мандат – ДПС, „Възраждане“, БСП, „Демократична България“ или „Български възход“.

Реклама

След това тя ще има неограничен срок, за да излъчи кандидат за премиер, а когато такъв бъде посочен, формацията ще има отново една седмица, за да представи състав на правителство.

„Преди Нова година, съзнателно или не, Бойко Борисов избърза да изрази подкрепа за „Демократична България“. По този начин Радев трябва да прецени дали, давайки мандат на формацията, зад този мандат няма да наднича връщането на ГЕРБ във властта“, посочи Киселова.

Ако и третият мандат е неуспешен, то президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на настоящото. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар