Не 7, а поне 27 ст. трябва да свалят от цените на горивата

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В нощта на неделя срещу понеделник цените на бензиноколонките в София бяха свалени със 7-8 стотинки. Според картела на горивата явно това е достатъчен отговор, след като за 28 дни котировките на петрола бележат срив от 22%. Това означава, че бензинът трябва да бъде поне 27 стотинки по-евтин, а дизелът – поне 35-37 стотинки, тъй като не е редно той да бъде по-скъп от продукта, на който е отпаден.

В момента цените на веригите бензиностанции в България при 67 долара за барел американски нефт и 71 долара за барел Брент са, каквито бяха при 140 долара за барел преди няколко години. А в същото време останалите по-дребни съставки на цената на горивата са едни и същи проценти тогава и сега – акцизът, данъкът добавена стойност, данъкът печалба, който най-големите де факто дори не си правят труда да плащат повече от десетилетие.
А печалба има, при това колосална, както всеки може лесно да пресметне при абсолютно непропорционалните цени на бензина и дизела в нашата страна. А говорим само за математика, не за поносимост на цената от гледна точка на стандарта.
Драмата с измамните цени на горивата не е само за 3-те милиона български шофьори, а се отнася до всеки човек в България, тъй като завишената стойност на бензина и дизела моментално се лепва на етикетите на всички стоки и произвежда инфлация „ежедневно, ежечасно и ежеминутно” по определението на другаря Ленин, от чиято държава е и монополистът на родния пазар в преработката на много по-некачествения и много по-евтин от американския и Брент руски нефт.
Не е ясно защо пасуват двата контролни органа по темата със състави, останали от старата власт – Комисията за защита на конкуренцията, според която няма картел при горивата, и Комисията за защита на потребителите. На практика те бездействат като Комисия за защита ОТ конкуренцията и Комисия за защита ОТ потребителите на няколко чужди фирми – гиганта на този пазар.

Кристиян Георгиев

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар