НЗОК пуска пътека за преболедували Covid-19, но без осигурени пари за нея

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща за последващо лечение на COVID-19. Това предвиждат промени в Наредба №9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на касата.

От здравното министерство предлагат създаване на нова клинична пътека No 267 – Физикална терапия, рехабилитация и специализирани грижи след лечение от COVID-19.

В проекта, предложен за обществено обсъждане, няма остойностяване на новата пътека. Здравният министър Костадин Ангелов коментира пред журналисти преди месец, че дневно най-вероятно ще има по 85 лв., а лечението на пациенти с постковид симптоми ще е най-много 10 дни.

“Труд” научи, че НЗОК ще трябва да плаща и за новата пътека от бюджета си за 2021 г., в който средства за постковид лечение не са предвидени. Засега няма осигурени допълнителни средства за амбициозните намерения на здравно министерство.

Клиничната пътека включва диагностични, лечебни и рехабилитационни дейности и услуги, предоставяни на задължително здравноосигурени лица с отрицателен PCR тест и остатъчни проблеми за здравето след проведено активно болнично лечение от COVID-19. Това е записано в новите текстове на Наредбата.

Има и ограничения за пациентите, които могат да се възползват от лечение на последици от COVID – те трябва да са преминали през болнична помощ в рамките на предходните 3 месеца, т. е. за преболедували миналата година пътеката не работи.

Новата клиничната пътека е с доста широк обхват. По нея се предлагат индивидуални рехабилитационни програми, програми за грижи, обучение на близките за осигуряване на грижи в домашна среда. Пациентите, които могат да се възползват от лечение след COVID трябва да имат следните остатъчни явления – кардиоваскуларни, белодробни, невромускулни, неврологични нарушения; ограничение във функционалния капацитет, пише в документа.

Хората с усложнения след коронавирус ще могат да се лекуват в 13 санаториума, коментираха от здравно министерство.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар