Нивото на водата в Трилистник спадна едва с 10 см, на място дежурят полиция и пожарна

Нивото на водата в Трилистник спадна едва с 10 см, на място дежурят полиция и пожарна

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С около 10 сантиметра е спаднало нивото на водата в наводненото днес от придошлата река Стряма село Трилистник, община Марица. На място дежурят екипи на полицията и пожарната, съобщи за БТА кметът на общината Димитър Иванов. Половината село е под вода, като най-тежко е положението в източния му край. Към този час няма бедстващи хора, допълни Иванов.

Кметът обясни, че обстановката в селото се следи, но докато водата не се оттече сама, няма какво да се направи. Наблюдава се и съседното село Рогош, тъй като реката се отводнява към източната му част, но засега там няма опасност. Според информация на институциите нивото на река Стряма спада, но бавно, каза Иванов.Иванов благодари за съдействието днес на десетки доброволци от селото и съседни населени места, екипите на пожарната, полицията, военните. Чакаме с техника и помпи и в момента, в който е възможно, ще предприемем действия, допълни Иванов.


По-рано днес главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, съобщи, че от селото са изведени 40 души. Водата от придошлата река заля Трилистник рано тази сутрин. Част от евакуираните хора в момента са при роднини в Пловдив или Рогош, други стоят в центъра на селото, където е сухо и изчакват водата да спадне, каза още кметът на общината.

Скъсана дига на река Стряма при село Калековец е препълнила каналите на „Напоителни системи“, последвана от приливната вълна в село Трилистник. Това стана ясно след като директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Васил Узунов заедно с експерти от дирекция „Контрол“ са обходили днес участъка от реката между селата Калековец и Маноле, съобщиха от дирекцията. Информацията за очакваната приливна вълна беше получена вчера от Национален институт по метеорология и хидрология и незабавно бяха предупредени кметовете на всички населени места, допълниха оттам.

След спадане нивото на водата от „Напоителни системи“ ще предприемат действия за възстановяване на дигата при село Калековец. Това ще се извърши вероятно в началото на следващата седмица, уточниха от Басейнова дирекция. Оттам уверяват, че експерти продължават да следят ситуацията чрез получаване на информация от Национален институт по метеорология и хидрология за нивата и водните количества на реката.

След оттичането на водата в най-засегнатите вчера от преливането на река Стряма села в Карловско – Каравелово и Богдан, аварийните екипи продължават огледите на откъснатите райони, но разчистването на засегнатата инфраструктура все още не е започнало. В подготовка е все още и временният мост, за да имат транспортна връзка блокираните хора в двете села.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар