Нигерия освободи 4068 затворници, пренаселено било в затворите

Нигерия освободи 4068 затворници, пренаселено било в затворите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хиляди затворници в цяла Нигерия бяха освободени от затворите в опит да се справи с пренаселеността в тях, съобщи министърът на вътрешните работи на страната Олубунми Тунджи-Оджо в събота, предава Франс прес.

Този ход е част от стремежа на нигерийския президент Бола Ахмед Тинубу, който беше избран по-рано тази година, да намали броя на хората в пренаселените нигерийски затвори.

„Вчера обявихме освобождаването на 4068 от общо 80 804 затворници в нашите 253 затворнически заведения в цялата страна, които са били задържани под стража поради невъзможност да плащат глоби“, се казва в изявлението на Олубунми Тунджи-Оджо, което той написа в социалната мрежа Х. Той направи това изявление, след като посети центъра за задържане Кудже край столицата Абуджа.

Говорителят на министерството Аджибола Афонджа заяви пред агенция Франс прес, че „само затворниците, чиито глоби не надвишават един милион наири (около 1100 евро – бел. прев.), са избрани да се възползват от това масово освобождаване“. Афонджа добави, че глобите на обща стойност 585 милиона наири (651 000 евро) са отменени.

Докато е на власт, Тинубу се е фокусирал върху въвеждането на нови практики в системата на затворите, включително издаване на повече присъди, различни от лишаване от свобода.

Според ООН нигерийските затвори са пренаселени със 147%, а задържаните често чакат с години, преди да бъдат изправени пред съд.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар