Нидерландия вероятно ще се откаже от искането си за нов доклад за България

Нидерландия вероятно ще се откаже от искането си за нов доклад за България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нидерландия вероятно ще се откаже от искането си за нов доклад за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, научи “Хоризонт”. Кралството поставя това като условие за вдигане на ветото си за присъединяване на страната ни към Шенген.

Според източник на БНР Нидерландия ще се съгласи да изчака доклада през юли за състоянието на върховенството на закона във всички страни членки на ЕС.Доклади по мониторинговия механизъм за България не се правят от 2019 година, когато Европейската комисия реши да ги прекрати. Наблюдението върху страната ни обаче още не е отпаднало, тъй като все още няма позиция на страните членки.


Разширяването на Шенген е сред приоритетите на шведското председателство. Те обаче не желаят да поставят краен срок. Не трябва да очакваме и решение на предстоящия Съвет “Правосъдие и вътрешни работи” на 9 и 10 декември.

От началото на председателството си Швеция е имала “безброй” контакти и с България, и с Румъния, а също така и с тези, които имат резерви за членството им в Шенген – Австрия, според която пространството за свободно движение “не работи”, и Нидерландия, която е само против България. Според източниците на БНР, част от причините да бъдем отрязани за Шенген са повече от “вътрешно, а не европейско политическо естество” и при такива случаи за едно председателство става доста трудно да разреши проблеми в дадените страни.

На Съвета ще бъдат обсъдени миграцията и охраната на външните граници на ЕС. Възможно е българският вътрешен министър да повдигне въпроса за финансирането на оградата по границата на страната ни с Турция. Европейската комисия е против европейско финансиране на такова съоръжение, а е склонна да съдейства само да подсилването на границата.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар