Нидерландия отне лиценза за износ на оператора на „Турски поток“

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Компанията оператор на газопровода „Турски поток“ заяви вчера, че Нидерландия ѝ е отнела лиценза за износ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Компанията заяви също така, че въпреки отнемането на лиценза, продължава да транспортира газ и че е поискала възобновяването на лиценза.„Турски поток“, който е съвместен проект на Русия и Турция, заработи през януари 2020 г., с капацитет от 31,5 милиарда куб. метра в година.


Газопроводът, който дава възможност на Москва да заобиколи Украйна в качеството ѝ на транзитно трасе към Европа, прави възможна доставката на руски природен газ за Южна Европа през Черно море и Турция.

Компанията „Южен поток транспорт“, която е филиал на руския енергиен гигант „Газпром“, е базираният в Нидерландия оператор на частта от газопровода, която минава през морето. Тя съобщи, че нидерландските власти са ѝ отнели лиценза за износ на 18 септември, в контекста на въвеждането на широки санкции на Европейския съюз срещу Русия.

„Въвеждането на нови санкции не ограничава транспорта на газ от „Южен поток транспорт“. От тази гледна точка, снабдяването с газ на голям брой производства и на милиони домакинства в Турция и в европейски страни няма да бъде засегнато в краткосрочен и в дългосрочен план“, се казва в изявление на компанията.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар