Нидерландският премиер Рюте се извини за разхлабените Covid мерки

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нидерландският премиер Марк Рюте призна днес, че ограниченията заради коронавируса в Нидерландия са били отменени прекалено рано и се извини за това. Признанията извиненията дойдоха в момент, в който броят на новозаразените в страната достигна най-високата си точка за тази година, предаде Ройтерс.

Миналия петък Рюте възстанови ограниченията за барове, ресторанти и нощни клубове в опит да спре разпространението на заразата сред пълнолетните млади хора, само две седмици след като повечето карантинни мерки в страната бяха отменени, тъй като тогава случаите намаляваха.

“Това, което си мислехме, че е възможно, на практика се оказа невъзможно”, каза днес Рюте пред журналисти. “Направихме лоша преценка, за което съжаляваме и за което се извиняваме”, добави премиерът.

Неговото извинение бележи рязък обрат от позицията му, изразена в петък, когато той многократно защити облекчаването на ограниченията, наричайки го “логична стъпка”, и отказа да поеме каквато и да е вина за възможна неправилна преценка на неговото правителство.

Това предизвика остра критика на здравните власти, които изтъкнаха, че правителството е действало прибързано като е насърчило младите хора отново да ходят по заведения.

През последните дни заразата от коронавирус в Нидерландия скочи до най-високи нива за 2021 г. след решението за пълно отваряне на баровете, ресторантите и нощните клубове отпреди две седмици. За тези заведения беше въведена система за проверки на здравословното състояние и задължителни тестове за КОВИД-19 при влизане, но тя не издържа поради огромния брой хора, които искаха да ги посещават след месеците на локдаун.

До момента новият скок на заразата не е довел до значително увеличение на пациентите с КОВИД-19 в болници, тъй като повечето нови случаи са на млади хора, за които е по-малко вероятно заболяването да протече тежко, а повечето по-уязвими възрастни хора вече са ваксинирани.

Здравният министър Хуго де Йонге каза в петък, че настоящото ниско равнище на хоспитализирани ковид пациенти може да предвещава “безпрецедентно” увеличаване на броя на заразените.

Освен че се извини днес, Рюте призна също, че неговото поведение на петъчната пресконференция не е било най-доброто.

От нас беше поискано да размислим върху собствените си решения. Не беше правилно, че не го направихме, каза премиерът.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар