#НиеНеСмеРоби… Лекари специализанти скочиха на протест

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Протестът е срещу Наредбата за придобиване на специалност, като основният проблем остава липсата на ефективна политика за задържане на младите кадри у нас. Здравното министерство има идея младите лекари да бъдат задължени да работят три години в родно лечебно заведение, избрано обаче от МЗ.
В противен случай трябва да върнат държавната субсидия. Д-р Александър Атанасов специализира педиатрия и е сред лекарите, които подкрепят протеста. “Специализацията практически е денонощна работа. Това е труд и да се изисква да се връщат пари за положен труд не знам дори дали чисто юридически е издържан”, коментира той пред bTV. От здравното министерство коментираха, че лекарите не са длъжни да специализират на места, финансирани от държавата, и така не са лишени от правото си на избор.
Оставала възможността да постъпят в болници, които сами плащат заплатите на специализантите. В случай обаче че изберат да се обучават на места, финансирани от държавата по клинични специалности, те ще имат задължение след придобиването на специалност да работят за три години на място, в което е установен недостиг на специалисти, гласи наредбата.
В момента броят на всички специализанти у нас е над 5400. Предложените промени ще засегнат само лекарите, на които им предстои да започнат специализация, уверяват от МЗ.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар