Никой не иска да бъде Сибир. Щом не вземат грантове – няма съчувствие.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Странно нещо сме българите. За парижка катедрала оревахме света, заляхме интернет с лични снимки пред „Нотр Дам“, докато тя гореше в пламъци и пишехме мили слова как тази красота, сътворена от човешка ръка, много ще ни липсва. Разбира се, франсетата си нямаха представа, че ние ревем, сълзите ни не влизат в дневния им ред.

Така и трябва!

Разбира се, случилото се в Париж е трагедия. Но много по-голяма трагедия се разиграва в момента в Русия – гори Сибир. И нито дума за съпричастност от страна на иначе милозливите ни сънародници.

Българите не чуват – леят крокодилски сълзи за „Нотр дам“ и нито един ред за тайгата. Сибир е непозната тема за хората в родината ни. Животът в Далечния Изток – също. Сигурна съм, че се намират и такива, които не знаят къде е Близкият Изток. Нашенецът се чувства като куче в потури щом се заговори за Запад и западната култура, веднага вдига крак и се хваща на хорото – пръв европеец.

Изток и източната култура обаче сякаш не съществуват. Пък и да съществуват, не го еня. Комплексът на дисагите яко го работи. Ганьовския парад на суетата е като сапунено мехурче – красиво, но всеки момент ще се спука. Ганьо не чете, а пъчи гърди из Европа и щедро си сапунисва егото. Така е било, вероятно така и ще бъде.

Но да се върнем на Сибир и огромната трагедия там. Всеки ден се евакуират хиляди хора и животни. Участници в акцията по спасяването разказват, че трагедията минава всякакви граници, а стотици хора помагат на армията да спасява различни видове животни. Има загинали от задушаване. Миризлив и гъст пушек се носи над 600 населени места в Далечния Изток, като най-сложна продължава да бъде обстановката в Бурятия, Якутия, Забайкалския и Красноярския край. Казват, че горящата площ е с размер на държава като Белгия. В гасенето участват над 10 000 души – това е колкото половината българска армия, която след приемането ни в НАТО бе редуцирана до скромните 23 000 души. Огненият ад се потушава със 70 летателни апарата – за сведение българската армия разполага с около десетина, които би трябвало да пазят небето, морето и въобще териториалните граници на страната, ако въобще са в изправност.

Русия, а от там и цялото човечество е изправено на прага на чутовна екокатастрофа, чиито размери е твърде рано да се определят, защото след масовата смърт, ще плъзнат болестите и заразите.

Гори най-голямата гора на Земята – Сибирската тайга. Руският президент Путин нареди на армията да се включи в усилията за спиране на огненото бедствие. Доналд Тръмп също предложи помощ на руснаците. Граждани от цял свят са съпричастни към пожара,чиито размери шокираха човечеството. Разменят си снимки в интернет.Публикуват истории на семейства, които тепърва ще трябва да търсят нови домове и ще започнат нов живот на ново място. Местни и спасители плачат. Трагедията се чете и в очите на животните,които умират в адски мъки.

Българите този път траят. Грам съчувствие към живота в тайгата, сътворена не от човешка ръка, а по волята на Твореца.

НИКОЙ НЕ ИСКА ДА БЪДЕ СИБИР!

Никой не се бие в гърдите, че е Сибир. Защото за Русия солидарност не е нужна. Защото може да се вдигат многолюдни митинги за това, че ще се строи втори лифт в Банско и ще паднат стотина дървета, но хич не ни пука, че половин Сибир е вече почти изпепелен. Екологията у нас е бизнес, а не кауза. Щом няма грант, няма да демонстрираме съчувствие. Пък и руснаците си го заслужават, нали – нещо много важен стана напоследък Путин…

Е, това е положението. Плачем за железа, бетон и ламарина, а мълчим като тараби за смъртта на хиляди животни и хора. В едно нещо Царя е прав – „чипът“ не е сбъркан, направо е тотално объркан. Йордан Радичков, ако беше жив, щеше да каже: „Аз съм Сибир“ и вероятно да преиздаде записките си „Сибирски тетрадки“.

ДОКАТО ВСИЧКИ ОГЛУШИТЕЛНО МЪЛЧАТ…

Дани Златанчева

в. Уикенд

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар