Никой не може да бъде уволнен, ако няма зелен сертификат, твърди адвокат – Общество – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Никой не може да бъде уволнен, ако няма зелен сертификат, твърди адвокат

Европийска комисия

Никой не може да бъде уволнен, само защото не е представил зелен сертификат. Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Тя е на мнение, че целта на държавата не е да остави хиляди хора без доходи, ако „някой не представи зелен сертификат и наруши безопасните условия на труд, като не бъде допуснат на работното си място“, защото ще му се наложи да вземе неплатен отпуск.

Мария Петрова направи коментара си по повод влязлата в сила мярка за посещения на дейности на закрито само със зелен сертификат.

„Друг е въпросът обаче, че обществото ни живя като безсмъртно цяло лято. Не се предприемаха никакви мерки, а тези, които бяха взети, не бяха редовно контролирани“, смята тя.

Адвокатът по медицинско право напомни, че от вчера възникнаха казуси с хората, които са преболедували, но са се опитали да „избягат“ от системата, като не са си направили валидни тестове, а просто са си стояли у дома, за да избегнат карантината.

„Сега тези хора роптаят, че за тях не може да се издаде зелен сертификат. Министерството на здравеопазването ясно посочи, че и преболедувалите ще могат да има сертификат, но при определени условия“, заяви още Петрова.

Ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев разясни, че изискванията за зелен сертификат в Швейцария са почти идентични с изискванията, които има в България.

„Европейската комисия, както и Европейският център за контрол на заболяванията еднозначно не признават високите нива на антитела за издаване на сертификат. Има медицинско основание за това. Антителата, които имаме, могат да покажат дали нашият имунитет се е включил, но не могат да ни кажат до колко добре се е задействал. Нивото на антителата до момента не отговоря на степента на защита“, обясни той.

Илиев е убеден, че „системата за сертификатите е разумна и добре работеща в Европа“. Той обаче потвърди, че в същото време прилагането ѝ от днес за утре, внезапно без никаква възможност хората да реагират, създава единствено хаос и недоволство.

„За съжаление, разясняването и въвеждането на сертификата трябваше да започне още лятото. „В момента смесваме една качествена мярка с един некачествен начин на прилагането ѝ поне на този етап“, категоричен е здравният експерт.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар