Николай Василев: Бюджет 2019 си е направо тлъста лазаня – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Моите критики към бюджет 2019 са десни. Този бюджет си е направо тлъстя лазаня, много щедър бюджет. Това коментира Николай Василев  – бивш  министър на икономиката и вицепремиер, в предаването “Лице в лице” по бТВ. 

Василев определи още Бюджет 2019 като “бюджет на голямото раздаване и никакви реформи”. Той посочи, че даването на пари в определена сфера не е реформа.

“Всяка година бюджетът расте при намаляващо население обаче го наричаме все по-лош и постен. Бюджет 2019 си е направо тлъста лазаня, защото вдига разходите с 5 млд. лв., което май никога не е било. Това е един много щедър бюджет, не е изненада, че ще се хареса на синдикатите, защото всичко се увеличава – заплати, пенсии, разходи във всички пера”, заяви той.

И добави, че държавата е в добро бюджетно състояние, но се очертава инфлация.

“Няма реформи – няма лошо да се вдига заплатата на държавните служители, но не трябва да забравяме, че през последните години техния брой постоянно се увеличава. Когато аз бях министър, намалихме държавната администрация със 17 хил. души – сега сигурно са назначени 20 хил. души”, посочи Василев.

Той коментира и тавана на застраховката при катастрофа, като заяви, че подкрепя въвеждането на таван от 20 000 лв. обезщетение за близките на починал при катастрофа. Василев поясни, че става въпрос за по-малката част от цялостното обезщетение, което се разделя на материални и нематериални щети.

“Ако са верни цифрите, които видях в медиите, че в ЕС таваните обикновено са между 5000 и 25 000 евро, България не може да очаква да има по-голяма цена на Гражданската отговорност и по-големи обезщетения от Западна Европа. От информацията, която имам, по-скоро подкрепям варианта на Менда Стоянова. След тази обществена дискусия може да бъдат променени цифрите, но да се остави без таван означава да се приготвим  “Гражданската отговорност” да бъде 1000 лв.”, заяви икономистът.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар