Николай Василев: Любопитно ми е да видя тези два танкера с природен газ от САЩ, планината роди мишка

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Доста самонадеяно ми се струва някой да коментира, че е направил повече от други хора, при положение че нищо не е направил в нито една сфера, така че аз лично бих бил доста по-въздържан в подобни оценки. Това заяви пред БГНЕС икономистът и бивш министър на икономиката Николай Василев по повод изявлението на настоящия министер на иновациите и растежа Даниел Лорер, че «за 5 месеца управляващата коалиция е направила повече, отколкото ГЕРБ за 10 години».

 

Той подчерта, че не може да изброи нищо запомнящо се в нито една сфера.

Василев посочи, че по отношение на антикризисните мерки на правителството той одобрява две от мерките, които са малки и на парче — това е да се вдигне прагът за регистрация по ДДС от 50 хил. на 100 хил. лв., което по негови думи е положителна мярка и без да има инфлация. Той отбеляза, че подкрепя и повишаването на данъчния кредит за работещи родители с деца, което според него също не е антиинфлационна мярка. Василев посочи, че това са две работещи мерки, но са на парче.

Относно всички останали по-големи мерки той се обяви абсолютно против.

«За мен те изобщо не са антиинфлационни, те са проинфлационни — не одобрявам диференцираните ставки по ДДС, те не работят добре. Не харесвам и 25-те стотинки на литър гориво, защото хората, които имат автомобили и пълнят поне по 50 литра на месец, не са социално слаби хора и нямат нужда от такава подкрепа. Хората с големите автомобили, които пълнят по 100 литра месечно, изобщо нямат нужда от никаква държавна субсидия.

А реално социално слабите хора в момента или изобщо нямат автомобили, или ако пълнят гориво, те не пълнят по толкова, така че това е поредната мярка, която субсидира богатите, а не хората, които имат нужда», подчерта икономистът.

Според него мярка в подкрепа на богатите, а не на бедните, е мораториумът върху тока, парното, водата, и т.н.

По думи на Василев това правителство говори едно, но постига съвсем друго.

Той заяви, че намалените ставки по ДДС ще доведат до по-малко приходи в бюджета, до злоупотреби, и няма да постигнат крайната си цел — значително и трайно намаляване на цената на крайния продукт.

«Планината роди мишка» е моята оценка: месеци наред обществото се занимава само с тези въпроси, никакви други закони не се приемат, никакви други форми не се случват, изтъкна икономистът и допълни, че Лорер може да казва, че е постигнал много повече от други правителства досега, но думите му нямат покритие и всъщност държавата стои на едно място и се занимава с маловажни въпроси.

Любопитно ми е да видя тези два танкера с природен газ от САЩ, аз нямам никаква информация нито кога ще дойдат, нито на какви цени идват, но нека дойдат и ще говорим има ли изобщо диверсификация от руския газ, посочи икономистът.

Той подчерта, че от самото начало е бил против налагането на мораториуми върху цената на парното и електроенергията.

Според него е трябвало да се направи друго.

«Давам два варианта: първо, държавата трябваше да си избере няколкостотин хиляди социално слаби — не 7 милиона, и да подкрепя само тях. Например, хората с големите сметки за ток не са социално слаби, и нямат нужда от такава подкрепа.

Вторият вариант, който първоначално беше моя идея, бе въвеждането на различни тарифи за малко и за голямо потребление — например, първите киловати от сметката да са на една цена за социално слабите месечно, а след това на друга, пазарна, и всеки знае колко да потребява и да ползва. Това трябваше да се случи от самото начало за ток, вода и парно», уточни Василев.

По повод увеличението на пенсиите, които ще бъдат дискутирани на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес, Василев коментира, че всички мерки са просто «нахвърляни» и към нито една от тях няма задължителните финансови разчети колко ще струват на държавния бюджет.

«Това е като преразказ по картинка — някой гледа в тавана и казва «колко добра идея е да вдигнем пенсиите с 10%».

Друг казва «още по-добра идея е да ги вдигнем с 20%».

Трети казва «още по-добра идея е от 1 октомври с още проценти».

А някой може да каже, че най-добрата идея е да се вдигнат с 200%.

Но няма никакви конкретни цифри, които да съм видял някой да обсъжда», отбеляза той.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар