Нико Тупарев с позиция след ареста, обясни за многопластова схема за заграбване на имущество

Нико Тупарев с позиция след ареста, обясни за многопластова схема за заграбване на имущество

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Продуцентът Нико Тупарев, който беше пуснат от ареста, без да му бъде наложена мярка за неотклонение, излезе с позиция, в която обяснява за схема за “овладяване на дружествата и заграбване на имуществото им”.

Тече агресивна клеветническа кампания срещу мен и семейството ми, обвиниха ме в длъжностно присвояване, без да съм длъжностно лице, заявява продуцентът в писмото си до медиите.

По думите му “институциите или поне някои техни представители продължават да действат като бухалки и да обслужват престъпни схеми”.

“Ако тази практика не бъде изкоренена, всеки легален частен бизнес може да е следващият. Въпрос на покровител е”, коментира Тупарев.

Ето и пълния текст на позицията на продуцента без редакторска намеса:

Във връзка със събитията от последните дни и месеци, в които името ми беше намесено в кални медийни мероприятия, институционална репресия и последвало задържане, а впоследствие освобождаване поради липса на всякакви доказателства, бих искал да уточня фактите и да поставя няколко въпроса на общественото внимание.

Задържането ми беше съобщено като факт в сайтове с прикрита собственост, преди изобщо да се беше случило. В същите от няколко месеца насам тече агресивна клеветническа кампания срещу мен и семейството ми.

“Лайм” ООД, заедно с “Куба Либре” ООД и “Ен Джей Пропърти” ООД, е предмет на множество сигнали, подадени от мен до компетентни институции, включително до прокуратурата и ГДБОП, във връзка с разследване на евентуална престъпна схема, с участието на управителя и миноритарен съдружник в дружествата – Александър Тошев и фирма, ангажирана да обслужва правно бизнеса.

Целта на многопластовата схема е овладяване на дружествата и заграбване на имуществото им. Тя включва фиктивно получени и дадени заеми от управителя на дружествата от и на свързани с управителя лица, за целите на създаване на изпълнително производство срещу всяко дружество. При възпротивяването ми като мажоритарен съдружник, в Търговския регистър са входирани неистински документи с нотариална заверка, по силата на които продавам дяловете си по абсолютно идентичен начин и в трите дружества срещу цена, равна на номиналната им стойност (5000лв). И трите прехвърляния на дялове са предмет на множество граждански и търговски дела, както е видно от партидите им в Търговския регистър. Последното действие, предприето от Александър Тошев, е именно фабрикуването на сигнала срещу мен за длъжностно присвояване, независимо, че именно Александър Тошев е бил управител и натоварен със задълженията да управлява сметките и имуществото на “Лайм” ООД. Именно на база този сигнал, прокурор със съмнителна репутация изготвя неиздържаното и според СГС от правна гледна точка обвинение.

Дивидентите, за които съм обвинен, че съм присвоил, са били преведени по банков път чрез електронно банкиране от профила на служител на Александър Тошев на базата на пълномощно, издадено от самия Тошев. Дивидентите са декларирани пред НАП и са отразени в годишния финансов отчет на “Лайм” ООД, подписан от Тошев, с което той де факто валидира като правомерни извършените плащания.

Във всеки случай, плащането на дивидентите би могло да се превърне в спор от гражданскоправен характер, но не може да представлява основание за наказателно преследване срещу съдружник, който е получил дивиденти, платени му от управителя. Очевидно е, дори само на база публично достъпна информация, че обвинението представлява целенасочена репресия, предназначена да ме извади от тези дружества. Още повече, че трайната съдебна практика е категорична, че е недопустимо използването на наказателния процес като средство за решаване на спорове с граждански характер.

Оставам с убеждението, че институциите или поне някои техни представители продължават да действат като бухалки и да обслужват престъпни схеми. Ако тази практика не бъде изкоренена, всеки легален частен бизнес може да е следващият. Въпрос на покровител е“.

Нико Тупарев беше арестуван в четвъртък по постановление на Софийска градска прокуратура.

ТВ продуцентът е обвинен за това, че в периода от 11 март до 16 септември 2020 година е присвоил пари в размер на общо 1 441 000 лева. Това е станало след като Тупарев е наредил превод от сметки на дружеството в две банки към собствената си банкова сметка. Общото събрание на съдружниците в дружеството не е взимало подобно решение.

Прокуратурата твърди, че доказателствата по делото водят до подозрение, че Тупарев е извършил престъплението, за което е привлечен в това качество, както и че съществува опасност той да се укрие и да извърши престъпление, ако не бъде задържан в ареста.

Вчера обаче съдът пусна Тупарев, без да му наложи никаква мярка за отклонение. Според съда няма данни за престъпление, а сумата, която, според прокуратурата е присвоил, е изплатена печалба.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар