Нинова: Ако кабинетът разреши износ на оръжия за Украйна, БСП напуска коалицията

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова не пожела да обясни как ще гласуват депутатите от левицата при разглеждане на решение за изпращане на военна помощ на Украйна, но обяви принципната позиция на партията – ако Министерският съвет вземе решение да се изнасят оръжия и боеприпаси за Украйна, БСП ще напусне коалицията.

Заявката на Нинова дойде по време на посещение на зеленчуковата борса в пловдивското село Първенец. Тя отново посочи, че до момента от страната ни не е изнесен нито един патрон за Украйна.„Изнасяме оръжия за над 50 до 60 държави, с които имаме договори, и всички са с краен потребител тези държави. България не може да контролира какво се случва след това. При нас няма нито един договор нито за Украйна, нито за Русия“, заяви Корнелия Нинова.


Тя твърди, че не е възможно да изнасяме нелегално военна помощ за Украйна и това не се прави.

„Имаме договори с Полша, имаме с Чехия, с Германия, с Индия, със САЩ, и се изнася оръжие за тези държави не от вчера и не откакто е започнала войната. Повечето разрешителни, които сега издаваме, са по договори, сключени преди това правителство да дойде и преди да е избухнала войната. Не е възможно в момента да се товари оръжие за Украйна. Възможно е да се товари за всички останали над 50 дестинации“, посочи Нинова.

По отношение на разговора между българския премиер Кирил Петков и украинския президент Володимир Зеленски, че България може да помогне с ремонт на военни машини, вицепремиерът обясни, че все още няма информация какви машини се имат предвид.

Очаквайте подробности. 

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар