Конелия Нинова

Нинова: Вдигането на заплатите в обществения сектор с 10% е предизборен ход, така се купуват гласове

БСП, България, Корнелия Нинова
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Дали БСП ще подкрепи повишаването на заплатите в обществения сектор с 10%?

Това бе попитан лидерът на БСП Корнелия Нинова, която гостува в телевизия Евроком.

Тя отговори, че винаги е хубаво да се вдигат доходите, но това изглежда като предизборен ход на управляващите да се купят тези хора.

„Не е справедливо такова разпределение на държавните средства – има хора с много по-ниски доходи, има млади семейства, пенсионери.

Такива увеличения трябва да се правят пропорционално, а не да се използват да се купи една гилдия, на която разчитат да гласува за тях на изборите, това не е справедливо“, каза още тя.

По въпроса с държавните средства за образование, Нинова потвърди позицията на БСП, записана и във Визията й, че държавните и общинските училища трябва да получават държавно субсидиране, а частните да намерят друг начин да се финансират.

Тя подчерта, че хората често казват за политиците: „Вие всички сте еднакви, искате властта за да се облагодетелствате, а не за благото на народа“.

„Не, не сме еднакви и го доказахме“, категорична бе Нинова и допълни, че БСП не е приела да стане част от властта и да си дели порциите от властта с управляващите, партията да има министерски постове, а тя да ръководи НС.

„Това е лицемерно. Не искаме това, искаме промяна и с нещо да помогнем за благоденствието на хората. Минахме през много тежки изпитания, включително и вътре в партията, за да покажем, че сме различни“, заяви тя.

Като пример председателят на БСП посочи въвеждането на мандатност – 3 мандата за депутат, 2 мандата за председателя на партията и той да се избира от цялата партия. „Това бяха болезнени промени, които са сигнал към хората – ние сме различни от това, което е било досега и в БСП, и в държавата“, каза още тя.

Корнелия Нинова отбеляза, че автоматично се увеличават заплатите на депутатите, на премиер, президент, омбудсман, съдии от КС, висши чиновници от КЕВР- при покачване на средната работна заплата.

„Няма икономическа логика, защото заплата се увеличава за увеличен труд. Няма морална логика, когато си най-бедната страна, да растат само заплатите на хората на висши държавни позиции“, коментира тя и припомни, че левицата е внесла предложението да се замразят тези заплати, но управляващите не са го приели.

„За мен обаче щеше да е лъжа, ако си взимах това увеличение от 600 лв. Затова всеки месец дарявам увеличението на едно болно дете и ще продължа да го правя и с всяко следващо увеличение. Обръщам се и към президента, и омбудсмана, като социално чувствителни хора, да ми помогнат в тази битка“, призова лидерът на БСП.

Корнелия Нинова заяви, че във „Визия за България“ се предлага структурни за държавата и държавния интерес предприятия и сектори да не се концесионират – летища, железници, плажове, енергетика. Тя подчерта, че БСП вече втора година се опитва да спре концесията на летище „София“ и няма да спре да се бори.

Помолена да коментира Истанбулската конвенция, лидерът на БСП подчерта, че левицата е била подложена на силен натиск от правителството в България, от неправителствени организации и от самото си политическо семейство.

„Благодарна съм на партията и на колегите от ръководството,че издържахме на натиска. КС взе решение срещу конвенцията, но процесът не е свършил. Важното е да обединим националната енергия и да си пазим децата“, изтъкна Нинова.

По думите й тази конвенция не решава проблема с насилието над жени, а той се решава със закони, каквито левицата е внесла в НС.

„Това е заплаха за децата ни и за семейството, за християнските ни ценности- да бъдат подложени на джендър идеологията. Натискът е огромен и единодействието в отпора на различни институции – президент, църква, партии е показателно, че народът ни е готов да се бори“, добави тя.

Корнелия Нинова посочи друг основен проблем на страната – че имаме икономика, голяма част от която е сферата на услугите.

„Трябва да променим това и да заложим на регионално разпределено производство. Да се стимулира родното производство и да му се помага, без да се нарушават съвременните европейски правила за правене на икономика“, обясни тя.

Според нея имаме ресурси за развитие на 5-6 сектора и трябва в тях държавата да приложи по-ниско данъчна политика, подпомагане през държавната банка за развитие.

„За да има производство, трябва да има кадри, а в момента няма такива. Затова трябва да заложим в университетите такива кадри, каквито трябват на икономиката“ обясни председателят на БСП и подчерта, че във Визията си левицата залага изучаващите тези специалности да не плащат такси, но след това да се задължат да работят в България определен период.

Корнелия Нинова изтъкна, че левицата залага във Визията си таван на субсидията, която може да получава един фермер, а остатъкът се преразпределя към производството на плодове, зеленчуци, месо и мляко.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар