Нинова жадна за власт и пари – бързо каза „да“ на Асен Василев

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Въпреки изострянето на отношенията заради решението за екстрадиране на 70 служители на руското посолство „Продължаваме промяната“ получи подкрепата на БСП на първия тур от преговори за сформиране на ново правителство. Партията обаче още няма подкрепа на 121 депутати за парламентарно мнозинство и разговорите продължават – днес с ДБ, утре – с  отцепилите се от „Има такъв народ“ депутати.

Това се разбра след проведените в парламента разговори между представители на ПП и БСП за условията за подкрепа за ново правителство.

„Постигнахме съгласие да се изготви в много кратки срокове програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и която да залегне с много ясни и конкретни срокове и ангажименти за това какво ще се случи от сега до края на годината като реформи и необходими дейности. Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което ще продължи да работи за интересите на България, така както и първият кабинет“, коментира след срещата Асен Василев. Той допълни, че на този етап въпросът за разпределение на свободните ресори и имената на кандидат-министри няма да се обсъждат. Василев потвърди, че вратата за преговори с ИТН в лицето на Слави Трифонов и Тошко Йорданов е затворена, а разговори могат да се водят с отделни депутати. Василев отказа да коментира днешното изявление на говорителя на кабинета в оставка Лена Бориславова за общественици, политици и журналисти, получавали месечно заплащане от Русия за насочване на общественото мнение, с аргумента, че въпросът не е по темата на проведената с БСП среща.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова видимо смекчи тона по темата „гонене на дипломати“, като изобщо не навлезе в детайли около решението и само призова дипломатите и на двете страни да възстановят диалога и да не се стига до късане на дипломатическите отношения. „Отчетохме като слабост на работата ни досега и липсата на подробна програма за управление. Такава ще бъде изготвена за период от 6 месеца с всички законодателни намерения“, обясни Нинова. В програмата щели да влязат и намерения на левицата в секторите здравеопазване, образование, социална политика, възстановяване на икономиката. От БСП на свой ред подкрепяли намеренията за реформи на ПП в областта на борбата с корупцията, съдебната реформа, КПКОНПИ. От БСП и ПП са се разбрали и за промяна в начина, по който формациите си комуникират и взимат решения. „За целта към коалиционния съвет ще бъде създаден секретариат“, обясни Нинова.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар