Нинова застана зад скандалното изявление на Жаблянов

Валери Жаблянов
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лидерът на БСП Корнелия Нинова застана зад скандалното изявление на Валери Жаблянов, което той направи за Народния съд, предаде репортер на БГНЕС.

„Заставаме зад Валери Жаблянов, не смятаме, че той трябва да си даде оставката като заместник-председател на НС, но ако това стане – няма да предлагаме друг кандидат за неговото място в парламента“, каза Нинова.

БГНЕС припомня, че миналата седмица ГЕРБ поиска оставката на Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание. Причината е, че той е авторът на скандалната фраза, поместена в официална позиция на БСП, според която „Народният съд“ е „необходимо и неизбежно правосъдие“.

На 15 февруари на извънредно заседание на ИБ на БСП с ръководството на парламентарната група бе решено, че БСП не приема искането за оставка на Валери Жаблянов като заместник-председател на НС.

Въпреки че гледната точка на Жаблянов беше премахната от официалната позиция на БСП, но предизвика вълна от възмущение. Съюзът на репресираните от комунистическия режим поиска публично извинение от заместник-председателя на НС.

„Народният съд“ Историците определят т.нар. Народен съд като политически процес за разправа с неудобни противници.

Той се провежда веднага след преврата от 9 септември 1944 г. В резултат на Народния съд са избити няколко български правителства, депутати от Народното събрание, общественият и военен елит на Царство България. „Народният съд не бива да се оправдава. Тримата големи – Сталин, Рузвелт и Чърчил – решиха да накажат военните престъпници, но нека да преброим в кои държави колко са убити.

В Германия по време на Нюрнбергския процес, на който бяха съдени главните виновници за касапницата във Втората световна война, имаме 12 осъдени на смърт.

Има естествено и други процеси в Германия, но в никакъв случай броят на осъдените и убитите там не стига тази внушителна бройка на убити, която имаме в България – над 2730 души“, коментира пред БГНЕС акад. Георги Марков. /БГНЕС

Източник: bgnews

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар