Нинова излъга 34 хиляди пенсионери, които ще бъдат орязани от „реформата“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Преди седмица министър Нинова обеща, че най-после няма да има българин с пенсия под прага на бедност, но всъщност се оказа, че много от възрастните хора ще получават по-малко пари

 

Пенсиите на над 34 хил. души ще бъдат орязани, въпреки увеличението на максималната пенсия на 1500 лв. Това показват разчети на Националния осигурителен институт, направени във връзка с промените в размера на пенсиите, които влязоха в сила от 25 декември 2021 г.

Тези данни направиха на пух и прах гръмките изказвания на новите управляващи в парламента. Корнелия Нинова се похвали от трибуната, че най-после няма да има българин с пенсия под прага на бедност, но всъщност се оказа, че много от възрастните хора ще получават по-малко пари. Това е горчивата истина.

От тази дата НОИ ще преизчисли служебно над 2 млн. трудови пенсии и добавки към тях (в т. ч. пенсии за осигурителен стаж и възраст, инвалидни пенсии, наследствени пенсии и вдовишки добавки), които са отпуснати до 24 декември 2021 г., включително. При това преизчисляване ще бъде приложена по-високата тежест за всяка година осигурителен стаж. До този момент за определяне размера на пенсиите всяка година осигурителен стаж се умножава с процент 1,2, който от 25 декември стана 1,35. В резултат от 25 декември пенсиите на хората, работили при трета категория труд, бяха увеличени с 12,5 на сто.

Повишението на пенсиите за последните седем дни от 2021 г. – от 25 до 31 декември, ще бъде получено от хората заедно с изплащането сумите за януари в началото на 2022 г., обясниха от НОИ. Така в началото на следващата година хората ще получат както увеличената си пенсия, така и увеличението, което им се полага за последните седем дни на настоящата година.

От 25 декември не само старите пенсии ще бъдат преизчислени, а и отпусканите нови пенсии ще бъдат в по-високи. От тази дата всички пенсии за трудова дейност ще се изчисляват с новата, по-висока тежест за действителните годни трудов стаж. т. е. при определянето на пенсиите годините действителен осигурителен стаж ще се умножават с процент 1,35, при 1,2 до 25 декември.

От 25 декември в сила влизат и нови размери на минималната и максималната пенсия. Минималната пенсия за стаж и възраст ще нарасне от 300 лв. на 370 лв. В резултат пенсионерите, които получават минимална пенсия, ще достигнат 1,044 млн. при 892 хил. към предходния момент, съобщиха от НОИ.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях също се увеличава – от 1440 лв. на 1500 лв. Но заради по-високия процент за всяка година трудов стаж хората, чиито пенсии са ограничени до т. нар. “таван” на пенсиите, ще се увеличат от около 27 500 на над 34 000, показват изчисленията на НОИ.

Очакванията са при запазване на текущите параметри на макрорамката средният размер на пенсиите от 537,50 лв. през тази година да се увеличи до 580,50 лв. през 2022 г., което е нарастване с около 8%, съобщиха от НОИ. Това е по-малко от увеличението от 12,5%, което влиза в сила от 25 декември. Причината е, че в сметките е включена и изплащаната през 2021 г. на всички пенсионери добавка към пенсиите заради ковид кризата.

За преизчисляването на всяка пенсия ще бъде издадено разпореждане, което ще се връчва на пенсионерите при поискване. Според желанието на пенсионера, връчването може да стане на място в приемните на НОИ, чрез лицензиран пощенски оператор с препоръчано писмо с обратна разписка или чрез Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция “Електронно управление”. Хората, които имат Персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ, ще могат да направят справка за разпорежданията, касаещи техните пенсии, на сайта на НОИ от януари 2022 г.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар