Нинова: Искаме бързо отпадане на санкциите за районите, уж засегнати от чума по животните – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Искаме по-бързо отпадане на санкциите за районите, уж засегнати от чума по животните, заяви в Ямбол лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“Не ни е променена позицията от първия ден на уж заболяването. Спомняте си, че когато бяхме много активни по този въпрос ни обвиниха в държавен преврат. През цялото време и колегите депутати и аз поддържаме връзка с пострадалите хора, помагаме им с каквото можем по съдебните дела. Днес обсъдихме, попитах кмета Христов нещо ново има ли. И до днес няма неоспорими доказателства, че там имаше такова заболяване. Факт е, че стадото на Анна е все още живо и здраво и че жената се бори по съдебен ред да си докаже правата, е показателна. Отсрещната страна никога не ни предостави безспорни доказателства, че там има такова заболяване. Нашата позиция си остава същата”, посочи лидерът на БСП. Корнелия Нинова подчерта, че искането на БСП е по-бързо да се махнат санкциите, за да могат хората да търгуват свободно млякото и месото. 

По темата за ямболското депо, Нинова отговори, че по-скоро чрез депутатите в парламента ще задават въпроси, за да се запознаят с информация от министерствата. 

Във връзка със сделката за продажба на ЧЕЗ, лидерът на БСП отчете, че сделката е във фаза да се произнесат Комисията за финансов надзор (КФН) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). “Нашата позиция е тези държавни институции да си дадат мнението и становището. Ще изчакаме тяхното решение и становище. Нещо принципно, че БСП е за това такива стратегически обети, които са важни за националната сигурност и живота на хората, да бъдат държавна собственост. Не сме се отказали от нашата идея, залегнала във “Визия за България” стратегически обекти от националната сигурност да бъдат държавна собсвеност. Конкретно по казуса да се произнасят КФН и КЗК”, допълни още тя. 

Оценявам случилото се с партийните субсидии като загуба на време – крайно време е да разсъждаваме по същество и да решим въпроса, коментира тя.

По-скоро ме впечатли друг резултат от днешната среща на коалиционните партньори, че тепърва искат да започнат диалог с парламентарните партии за намиране на разумно решение. Оценявам случилото се тук като загуба на време и отклоняване на общественото внимание от съществени въпроси. Защо загуба на време? Може би преди десетина дни от БСП предложихме точно това. Нашият Национален съвет упълномощи групата да поканим другите парламентарни партии на разговори и много спокойно, аргументирано и без излишни емоции да решим този въпрос, посочи Нинова.

Тя припомни, че позицията на партията е “за” намаляване на субсидията, но не на 1 лв. и не за отваряне на финансирането към олигарси. За съжаление на тази наша покана ГЕРБ и патриотите не откликнаха. Днес са взели точно те същото решение да започнем разговор. Загубихме може би две седмици, крайно време е да седнем и да разсъждаваме по същество и да решим въпроса, допълни Нинова. 

На въпрос каква позиция ще защитава БСП, лидерът на партията заяви, че няма крайно решение за размер на субсидията. Ние сме за намаляване и сме направили разчети за различна сума. В диалог ще търсим разбирателство. Не искаме ние да налагаме нещо конкретно. Ще им покажем абсолютно аргументирано финансово какво е необходимо, за да може една партия да работи спокойно и независимо от частни и външни интереси, посочи лидерът на БСП. Тя посочи, че не иска днес да посочва число, тъй като разговорът е отворен, предаде “Фокус”. 

Моделът на ГЕРБ на управление на върха се пренася и по места, посочи Нинова. Според нея там, където има кметове на ГЕРБ има еднолично управление, което не уважава усилията на БСП и на много жители да се провеждат референдуми по важни въпроси. Тя отчете, че такива инициативи са били поети от организации на БСП, но въпреки това са останали неуважени. Имаме своята програма за развитие на Ямбол. Разбира се, ще се стъпи на всичко добро постигнато дотук от всички кметове, но ще се търси още по-добро развитие за жителите на общините. Днес приключихме тази среща с решение за план за развитие на всяка от общините в Ямбол. Хубаво е и че организациите ни са в много висока степен на готовност за номинации за кметове и общински съветници. По време на тези срещи ще провеждаме и разговори с потенциални партньори по места. Търсим съюзи и партньорства с хора, които споделят нашите идеи и които искат местната власт да се развива самостоятелно, да е силна, да е близо до хората и споделят програмата ни “Визия за България”, която ще прерасне във визия за всяка една община. Възможни са партньорства по места, имаме и тук такива, така че това сме правили, това ни е целта и занапред и на следващото заседание, което ще бъде в друга област, коментира Нинова. 

На въпрос с кого ще направи БСП партньорство, Нинова заяви, че трябва да се чакат разговорите. Щом ги проведем, ще ви кажем, посочи тя. Попитана дали БСП е склонна да подкрепи независим кандидат, Нинова обясни, че въпрос на конференциите по места какъв кандидат ще издигнат. Тези конференции трябва да се проведат до края на август. Няма да имаме намеса от центъра да им диктуваме конкретни неща, уточн Нинова.  Тя посочи, че БСП си поставя в Ямболско цел за най-много кметове.

Във връзка с гражданската квота в листите на БСП, Нинова посочи, че това е разширяване към гражданското общество. Включително днес на днешната ни среща някои от общините споделиха, че имат намерение в общинските листи да включат гражданска квота. Смятаме, че това е удачен вариант за приобщаване на гражданското общ3ество към правене на политика” каза лидерът на партията. Попитана дали БСП ще влоши отношенията си с ПЕС, Корнелия Нинова отговори, че не очаква такова нещо. По такива спорни въпроси, които сме имали – нашата практика е следната: свикваме си Националния съвет, който е един от висшите колективни органи. Поставяме въпроса, решаваме с мнозинство и демократично и такова, каквото е решението, такова отстояваме в рамките на ПЕС. Така постъпихме с Истанбулската конвенция. Ако възникне такъв нов въпрос, ще го решат колективните органи на партията и ние просто ще го изпълняваме, обясни Нинова. Тя допълни, че БСП не е единствената партия, която има противоречие по Истанбулската конвенция. “Не бих нарекла това влошаване на отношенията, а свободно изразяване на мнение, каза още лидерът на БСП. 

Във връзка с темата за Стратегията за детето и на въпрос защо БСП няма позиция по документа, Нинова отговори: “Не сме пренебрегнали този въпрос, но предпочетохме тя да стане факт и тогава да я коментираме. Много пъти, включително и по Истанбулската конвенция стана така – управляващите декларират едно нещо сутринта, на обяд го променят, вечерта го изтеглят и ние сме в ситуация постоянно да коментираме като коментатори, а не като сериозна политическа сила нещо, което не е факт. Стратегията за детето така и не влезе в Народното събрание. Имаше такъв проект, гласуван на Министерски съвет, който след това не видя бял свят. Когато влезе и трябва да се гласува, да се даде конкретно глас с гласуването на депутатите, ще имате нашата позиция. Засега стратегията за детето няма никакво движение”.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар