Нинова: Лъжат, че сме се съгласили да продължат с убийствата на животни

Корнелия Нинова, Странджа
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Искаме стенограмата от Председателския съвет, за да докажем, че не сме се съгласявали да се продължават мерките по евтаназия на животните.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде агенция „Фокус“.

„Чухме сутринта министър Радев да казва, че по време на Председателския съвет ние сме се съгласили и сме постигнали пълно единодушие по отношение на кризата със заболяването. Това не е вярно.

За да докажем, че не е вярно, днес току-що поисках писмено стенограмите от двата председателски съвета при председателя на парламента.

Ако ми ги дадат, ще ви ги предоставя, за да видите кой каква позиция е заел, кой какво е искал“, заяви Нинова.

Лидерът на БСП изрази надежда това да стане още днес, за да се знае коя политическа сила какви въпроси е поставила и какви решения са взети накрая.

Управляващите чак сега дезинфекцират и изолират районите – призовавам ги и да не крият информация и предварително да уведомяват хората в Странджанско, каза още лидерът на БСП.

„Чак сега започнаха да се изпълняват мерките, за които ние настоявахме включително и тези председателски съвети. Чак сега започнаха дезинфекция на районите и на земеделските стопанства. До вчера – онзи ден нямаше никаква дезинфекция. Влизаше се, излизаше се спокойно, животните се загробваха без да се обработват с необходимите препарати. Чак сега започнаха да изолират районите.

До онзи ден там беше отворено навсякъде. Всеки се движеше, накъдето иска. Това е втората им грешка. Трето, поставихме условия да не влизат насила при хората в домовете им, а да им предоставят протокол за иззет материал, протокол от пробите и за резултатите. Досега такова нещо нямаше, на никой от стопаните не беше предоставен документ, черно на бяло, че от неговото стадо е взета пробата и неговото стадо е дало положителни резултати. Надяваме се сега да започнат да го правят“, каза Нинова.

Тя призова управляващите да не крият информация и предварително да уведомяват хората.

„Липсата на информация доведе до цялата тази истерия в цялата страна.

За съжаление днес правят същата грешка и това ще е отново проблем в страната. Няма да им е виновна БСП. Днес министърът обявява рано сутринта от телевизиите, че в Болярово има огнище. Кметът на Болярово не знае нищо. Чул го е от телевизията. Хората в Болярово изпадат в паника, защото са го чули от телевизора. Така не се прави. Това е фатална грешка. Една от фаталните, която доведе до цялата тази истерия в цялата страна“, каза Нинова.

По думите й първо се прави щаб, уведомяват се хората, дават им се документи и тогава се говори по телевизиите. „Днес допуснаха поредната грешка“, каза още лидерът на БСП.

Трябва да се понесе политическа отговорност за целия хаос с чумата– ако искат да я прехвърлят на нас – няма да стане, каза Корнелия Нинова. Според нея това няма да стане и с измиване на ръцете със заместник-министри и директори на дирекции. „Ако управляващите искат да отхвърлят отговорността от себе си за този хаос, за липса на всякаква организация, за абсолютно дезорганизирани действия – това няма да стане.

Как точно пречим на властите да информират хората? Как точно им пречим да връчат протоколи? Какво са направили? Как им пречим да дезинфекцират района?“, попита Нинова.

Тя призова да се изолира района, да се дадат доказателства на хората, които едва вчера са публикували и днес сами са си ги опровергавали, като чакат проби.

„Да предприемат всички мерки за дезинфекция. Това ще е причината, ако се разрасне – не нашата позиция“, заяви лидерът на БСП. Според нея собствените действия на управляващите са причина да се стигне дотук.

На въпрос след като е нямало дезинфекция, тя какво е правила в Шарково, Нинова отговори: „Сигурно е трябвало да ме спрат на входа и да не ме пуснат. По същия начин сигурно е трябвало да спрат на входа още 250 души, които бяха там и да не ги пуснат. Защо мен питате? Защо не питате министъра на вътрешните работи? Защо полицията не спря тези 250 българи. Все пак ние не управляваме страната“, каза Нинова.

Във връзка с исканата политическа подкрепа от управляващите, лидерът на БСП заяви, че едно са говорили на председателски съвет, друго са направили след това, както и едно са се разбрали със земеделските производители, а правят днес друго. „Колко неща направиха в държавата без политическа подкрепа? Вчера дадоха летището на концесия без политическа подкрепа. Вдигнаха акциза на цигарите, направиха акциз на бирата. Да не казвам колко далавери направиха без политическа подкрепа? Сега се сетили, че ние сме им виновни, щото не им даваме политическа подкрепа“, коментира още тя.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар