Новата европейска ракета Ariane 6 ще полети през юни 2024 г.

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ракетата Ariane 6 на Европейската космическа агенция (ЕКА) ще полети за пръв път на 15 юни 2024 г. На борда ще има набор от малки сателити, включително два от НАСА, добавиха представители от ЕКА.

След четири години закъснения, Ariane 6 бележи напредък: умален модел на тежкотоварната ракета бе тестван на площадката миналата седмица в Куру, Френска Гвиана.

Ако приемем, че всичко върви номинално без големи проблеми, ние очакваме, че Ariane 6 ще осъществи първия си полет между 15 юни и 31 юли следващата година“, каза директорът на EКA Йозеф Ашбахер.

Той обаче предупреди по-късно на брифинга, че “може да има едно или друго забавяне, което би могло да възникне“.

Ariane 5 изстрелваше европейски спътници в орбита в продължение на четвърт век. Известни мисии включват извеждането на космическия телескоп “Джеймс Уеб”, Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) и космическият кораб Rosetta.

Европа подчерта, че се нуждае от независим достъп до космоса при изстрелване, но напоследък тя разчита – както голяма част от индустрията – на SpaceX.

Ariane 6 беше замислен в началото на 2010 г., за да предложи по-евтини ракетни изстрелвания. Но многобройни технически пречки и пандемията от COVID-19 попречиха на планираната мисия за отваряне на вратата на Ariane 6 през 2020 г.

Дори и преди пандемията, успехите на SpaceX с технологията за многократна употреба, направиха новата европейска ракета морално остаряла. До 2030 година ЕКА не планира да има своя ракета за многократна употреба. По това време Starship на SpaceX вече ще е извършил исторически мисии до Луната.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар