Новата емисия облигации за 20 млрд. евро на ЕС стана хит на дълговия пазар

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Интересът към пласираната във вторник емисия 10-годишни облигации от името на ЕС в размер на 20 млрд. ево (24.26 млрд. долара) за подпомагане на възстановяването от COVID 19 (по плана за възстановяване Следващо поколение на ЕС – Next Generation EU) привлече инвеститорския интерес още в сряда, първия ден за търговия на емисията, съобщи „Ройтерс“.

Това е най-голямата досега продажба на институционален дълг с единичен транш, която отчете почти рекордно записване от 142 млрд. евро или седем пъти над обявената стойност на емисията.Облигациите поскъпнаха рязко на вторичния пазар, което е поредната илюстрация за силното търсене и показва, че пазарът е погълнал с лекота големия обем емитирани книжа.


Доходността, от 0.086% при предлагането на емисията, спадна с близо 6 базисни пункта до 0.035% в сряда, което показва, че търсенето е значително и пазарът добре приема най-новата европейска емисия.

Според „Ройтерс“, това е знаково събитие за ЕС, тъй като т. нар. общи облигации са емитирани от името на всички страни-членки на съюза.

Подобно повишено търсене имаше и след първата емисия на дългови книжа в ЕС по програмата за безработица SURE, по-малката програма за подкрепа чрез облигации.

Във вторник вечерта, след като приключи предлагането на емисията, на пресконференция в Брюксел еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан обяви, че над 50% от облигациите с топ кредитен рейтинг „AAA, продадени във вторник, са отишли за инвеститори в 27-членния ЕС и около 13% за инвеститори от Азия и Америка, а останалите в хедж фондове и инидивидуални инвеститори чрез инвестиционни посредници. Той каза още, че около 25% от инвеститорите са централни банки, 37% са закупени от управители на фондове и 11% от застрахователни фондове.

В предлагането на емисията са участвали 7 банки: френсксата BNP Paribas, италианската Intesa Sanpaolo SpA, втората по големина германска банка DZ Bank, британската група HSBC Holdings, датската Danske Bank, испанската Banco Santander и американската Morgan Stanley.

Ден преди да стартира предлагането на емисията, „Уолстрийт джърнъл“ (WSJ) съобщи, че Европейската комисия е отстранила някои от големите световни банки да участват в новата мащабна програма за емитиране на дългове, като се позова на установени напоследък случаи, в които местните регулатори са ги наказали за формиране на картели на облигационните и на валутните пазари.

3е-news.net

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар