Новата реколта вино в Европа предвещава вино с отлично качество въпреки сушата

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Увеличаването количествата вино в бъчвите във Франция ще запази стабилни обемите в Европа въпреки тежката суша, обхванала континента през лятото. И докато добивите в повечето страни са спаднали, фермерите предвиждат особено добро качество на реколтата, предаде Ройтерс.

Няколко страни от ЕС, включително Франция и Испания, преживяха едни от най-тежките суши, регистрирани досега и съпътствани от серия последователни горещи вълни.Трите най-големи производители на вино в Европа – Италия, Франция и Испания, се очаква заедно да осигурат 130,2 милиона хектолитра вино тази година, което е с 1,1 процента повече от миналата, но с 2,1 процента по-малко от 5-годишната средна стойност от 132,9 милиона хектолитра, коментирато от Асоциацията на европейските земеделски стопани и европейските земеделски кооперативи – Copa-Cogeca.


Намаляване на добивите е регистрирано в повечето други страни производителки, се казва в съобщението.

„Като цяло реколта 2022/23 се характеризира с въздействието на сушите и високите температури, които бушуват в цяла Европа и водят до по-слаба реколта и намалени добиви. Положително е, че гроздето е в много добро фитосанитарно състояние, което предвещава вина с отлично качество„, се казва в изявлението.

В разбивка по държави фермерският съюз сподели, че във Франция се очаква производството да нарасне с 16 процента до 44 милиона хектолитра, повтаряйки оценка на министерството на земеделието от втория по големина производител на вино в ЕС.

Copa-Cogeca заяви още, че в най-големия производител – Италия, производството на вино се очаква да бъде практически стабилно през годината, въпреки че не даде подробна прогноза.

За разлика от това, продукцията е спаднала с 10,5 процента в Испания, след като лозята пострадаха от липсата на дъжд и вода.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар