Новата тръба за 75 млн.лв. за пречистване на морето в Созопол изплува на брега

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тръбата от дълбоководното заустване на канализацията, изградена по новия  воден проект на Созопол, изплува на плажа на къмпинг „Златна рибка” .

Кметът Тихомир Янакиев поиска ревизия на проекта. Той би трябвало все още да е в гаранция.

Интегрираният проект за водния цикъл на Созопол – I ЕТАП”, който беше широко рекламиран от администрацията на Панайот Рейзи, беше на стойност над 75 млн.лв.

Над 58 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ от ЕС; повече от 14 500 000 лв. от Държавния бюджет и почти 2 300 000лв. от бюджета на Община Созопол.

Дълбокоморското заустване беше последният етап от реализацията на проекта. Откри го кметът Рейзи в навечерието на местните избори през 2015 г., когато беше избран за трети мандат.

Сега обаче тръбите бяха изхвърлени от морето на плажа на най-близкия до Созопол къмпинг и това вероятно ще създаде огромен екологичен проблем. Най-голям ще е той през лятото, когато в района  пристигат хиляди туристи.

В района вече е извършено обследване. От общината уверяват, че няма риск от екокатастрофа. Те обясниха, че през тръбата се заустват само пречистени води, а пречиствателната станция работи нормално.

От общината посочват и че проектът още е в гаранция. Това означава, че фирмата изпълнител трябва да я възстанови за своя сметка.

Заустването на отпадните води на Созопол става на 2,5 км. навътре в морето.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Екипът на informiran.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.