Нова ГЕРБ-тесла за народа: Вдигат цената на газта с15%

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Булгаргаз“ предложи цената на руския природен газ се покачи с над 15% от месец септември 2020 г.

Това предложение за утвърждаване цената на газа е изпратило дружеството до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

 

„Булгаргаз“ предложи тя да е в размер на 21.51 лв. / MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. В сравнение с утвърдената за август 2020 г. тя е по-висока с 15.21 % или с 2.84 лв. / MWh.

Мотивът на „Булгаргаз“ за поисканото поскъпване е, че то се дължи на повишените с над 45% спотови цени на европейските газови пазари за периода 1 – 10 август 2020 г., в сравнение с цените за юли 2020 г. Спотовият компонент е част от формулата, по която се образува доставната цена на природния газ, пояснява сайтът economic.bg.

Общественият доставчик обяви и предложението за месец октомври, когато се предлага цената да се повиши с 1.86% до е 21,91 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), спрямо предишния месец. В съобщението си дружеството казва, че увеличението се дължи на очакваните по-високи спотови цени на европейските газови пазари.

Прогнозната цена на природния газ отчита влиянието на ценообразуващите фактори към 10.08.2020 г. и е неокончателна. Окончателното предложение на “Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване цената на природния газ за октомври на 2020 г. ще бъде внесено в КЕВР на 10.09.2020 г.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар