Нова глобална кибератака с вирус-изнудвач! Първо удари Украйна – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Множество международни компании станаха жертва на поредната голяма кибератака по света. Компютърен вирус, наречен  (Petya.A), масово атакува сайтове и компютърни системи на фирми и държавни учреждения. Украйна първа съобщи за проблема. 

Вирусът блокира компютрите и изнудва за откуп в размер на 300 долара в биткойни, за да бъде възстановена информацията на тях.

Първо в Украйна

Съветник в министерството на вътрешните работи в Киев съобщи, че днешната кибератака е най-голямата в историята на страната. По думите му тя е била извършена с видоизменена версия на вируса “Уонакрай” от територията на Русия.

Моментът за атаката е бил избран не случайно, за да съвпадне с утрешния Ден на конституцията в Украйна, каза той. И допълни, че компютърните мрежи вероятно ще бъдат напълно възстановени до няколко дни.

Десетки големи банки в страната вече са ограничили работата с клиенти, включително Националната украинска банка, “Ощадбанк” и “Приватбанк”. Затруднения имат и предприятия от енергийния сектор, сред които е операторът на електроразпределителната мрежа “Укренерго”. 

Временно спиране на работа заради компютърния вирус обяви най-голямата частна компания за експресни доставки “Новая почта”.

Хакерските атаки срещу компютърните им системи потвърдиха също самолетостроителят “Антонов”, киевското метро и столичното летище “Бориспол”, където има забавяне на полети, посочиха от ръководството на летището.

Достъпът до сайта на правителството и на Министерството на енергетиката и минната промишленост също беше ограничен. Атаката е засегнала и вътрешната система на украинската правителствена администрация.

Редица украински медии обявиха, че има смущения в дейността им.

Засегна руски, германски и британски компании

Междувременно стана ясно, че вирусът е засегнал и руските петролни компании “Роснефт” и “Башнефт”, както и фирмите за шоколадови изделия “Марс” и “Монделийз” и срещу козметичната “Нивеа”. Това съобщи компанията “Груп Ай Би”, занимаваща се с предотвратяване и разследване на киберпрестъпления.

Обект на нападение е бил и руският производител на стомана “Евраз”, съобщи нейн представител.

Британската компания Дабълю Пи Пи (WPP), която е най-голямата рекламна агенция в света, също е засегната от кибератаката. Говорител потвърди хакерското нападение, без да посочи повече подробности. Сайтът на компанията е недостъпен. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар