Нова наредба определя кои домакинства са енергийно бедни

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Правителството прие Наредбата за критериите, условията и реда за определяне на статут на домакинства в положение на енергийна бедност и на статут на уязвими клиенти за снабдяване с електрическа енергия, съобщи Министерският съвет. Наредбата дава яснота за това кой е уязвим клиент за снабдяване с електроенергия и кои домакинства са енергийно бедни.

Документът е разработена от междуведомствена работна група, включваща министерствата на труда и социалната политика, на регионалното развитие и благоустройството и на енергетиката.

Наредбата определя уязвимите клиенти за снабдяване с електрическа енергия в съответствие с последните промени в Закона за енергетиката.

За средномесечен доход на член на домакинството се вземат предвид разполагаемите средства, намалени с разхода му за определеното спрямо енергийните характеристики на жилището типово потребление на енергия. Разполагаемият средномесечен доход се сравнява с официално обявената линия на бедност за целите на определяне на статут на домакинство в положение на енергийна бедност, съгласно дефиницията в допълнителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката.

За определяне на статут на уязвим клиент за снабдяване с електрическа енергия са въведени критерии в зависимост от възраст, здравословно състояние, разполагаем средномесечен доход, намален с разходите за енергия, нужда от помощни средства за независим живот или медицински изделия за поддържане на живота, чието функциониране зависи от източник на електрическа енергия, както и получаване на месечни социални помощи.

При определяне на разполагаемия доход на правоимащите се вземат предвид както необлагаемите доходи, така и тези, подлежащи на облагане по реда на Закона за данъка върху доходите на физически лица. При изчисляване на разполагаемия доход е въведено изключение за изплатените стипендии на ученици и студенти.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар