Нова пандемия ще удари цялата планета! Бедствието, което заплашва човечеството. Ще бъде по-лошо от COVID-19

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изменението на климата чрез глобалното затопляне ще има голям ефект върху появата на нови пандемии през следващите 50 години. Не по-малко от 15 000 вируса могат да бъдат предадени на хората от животни, които ще променят местообитанието си поради горещата вълна.

Учените очакват 15 000 нови вирусни предавания между различни видове до 2070 г.

Най-опасните за предаването на някои болести на хората са прилепите, за които също се подозира, че се срещат в популацията с коронавирус.

Глобалното затопляне ще накара много видове животни, които не са имали контакт с хора в миналото, да мигрират и да пренасят паразити и патогени, което ще доведе до „повишен риск от възникващи инфекциозни заболявания от животни към хора в бъдеще.“ Говори се за следващите 50 години. , прогнозират учените, цитирани от списание Nature.

Контакти за първи път

Докато се движат, някои видове ще започнат да влизат в контакт един с друг за първи път. Опасността ще бъде най-голяма в гъсто населените райони, особено в тропическа Африка и Югоизточна Азия. Изследователи, ръководени от Колин Карлсън от Джорджтаунския университет, са моделирали как бозайниците могат да се движат, когато светът се затопли с 2 градуса по Целзий до 2070 г., тъй като настоящите им местообитания стават твърде горещи.

Ускорено нагряване

След 150 години използване на силно замърсяващи изкопаеми горива , планетата се затопли с 1,1 градуса по Целзий, което доведе до задушаваща гореща вълна, суша и наводнения с опустошителни последици.

В доклада си, публикуван през август 2021 г., IPPC привлече вниманието към ускоряването на глобалното затопляне, като прогнозира, че прагът от +1,5 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната ера може да бъде достигнат около 2030 г.

Въпреки това, ако не се вземат глобални мерки за намаляване на глобалното замърсяване , тази цел за поддържане на глобалното затопляне на +1,5 градуса по Целзий няма да бъде постигната.

Ние вървим към климатичната катастрофа и ако продължим така, можем да се сбогуваме с целта от 1,5 градуса по Целзий. 2 градуса по Целзий също могат да бъдат надминати“, каза Антонио Гутериш.

При най-катастрофалния сценарий глобалното затопляне може да надхвърли 3 градуса по Целзий.

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар