Нова секира! Природният газ поскъпва с 18.6% от 1 септември

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Природният газ поскъпва от днес с 18.6%, стана ясно в четвъртък. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за месец септември в размер на 353.21 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това е с 18.58% повече от цената на синьото гориво за август – 297.89 лв./MWh. Утвърдената цена съвпада почти напълно с поисканото от „Булгаргаз“ увеличение с 18.71% до 353.63 лв./MWh.

Септемврийската цена у нас ще е около 180 евро/MWh, като за сравнение цените на европейските газови пазари за доставки през септември са на нива от 232 евро/MWh (453 лв./MWh), посочиха по-рано от „Булгаргаз“.

КЕВР е определила новата цена след извършен анализ на внесените на 1 септември от „Булгаргаз“ данни и документи. Общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от три източника: количеството газ по Четвъртото споразумение към договора за доставка на природен газ от компания от Азербайджан за периода от 1 юли 2022 г. до 30 септември 2022 г.; количества природен газ, осигурени по сключен договор за доставка на втечнен природен газ (LNG); количества от търг тип аукцион на платформата на „Газов Хъб Балкан“.

С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, по задълженията съгласно Програмата за освобождаване и по Плана за нагнетяване в ПГХ „Чирен“.

КЕВР изтъква, че утвърдената цена на синьото гориво е малко по-ниска от заявената от „Булгаргаз“ заради включени неправомерно разходи.

„Водеща причина за високия ръст на цената за септември е продължаващото през август повишение на международните цени на природния газ в резултат от военната агресия на Русия в Украйна. Силно намалените или спрени доставки от страна на „Газпром“ водят до повишена несигурност на газовия пазар в Европа и формиране на нереално високи котировки. Допълнителен негативен фактор е и повишеният курс на американския долар, който е ценообразуващ елемент“, посочват от КЕВР.

Оттам изтъкват, че по-ниската цена за българските потребители в сравнение с другите в ЕС се дължи на благоприятните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на газ от Азербайджан. Част от доставяните количества са на значително по-ниска цена, тъй като зависят изцяло от цените на петрола за период от 6 месеца назад. Освен това в ценовия микс на „Булгаргаз“ са включени доставки на количества природен газ от проведените на Газов Хъб „Балкан“ търгове тип аукцион, които са на много конкурентни цени.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар