Нова социология: Слави настига Бойко

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нова социология твърди, че Слави Трифонов настига Бойко Борисов. 21,1% от българите ще гласуват на парламентарните избори за ГЕРБ, а 20,3% – за „Има такъв народ“!

Това са обществените нагласи към 23 април, сочат данни от проучване на агенция „Маркет линкс“.

БСП запазва третата си позиция с 16,5%. „Демократична България“ е 4-та сила с 11,9%, следва ДПС – 9,4%. И в следващия парламент ще има група на „Изправи се! Мутри  вън“ – 5,9%.

ВМРО губи още електорална подкрепа и с 3% остава твърдо извън парламента.

Наблюдава се и висока изборна мобилизация. 60% от анкетираните са заявили, че ще гласуват или го декларират като сигурно свое действие, но “все пак има два месеца и половина до изборите и това ще се отрази”. Процентът е по-висок от гласувалите на изборите на 4 април.

“Има много висока степен на политизация на българското общество”, смята Живков и отбелязва, че тези, които при предишните анкети са заявили, че “по-скоро ще гласуват”, вече се местят в групата на гласуващите със сигурност.

В момента има висока политизация на обществото, а доверието в новия парламент е два пъти по-високо от това към стария. „Наблюдаваме политически оптимизъм, хората са дали своя глас и имат усещане, че са представени политически.

Политиката започна да се случва в парламента, а не на улицата или в Министерски съвет“, казва социологът Добромир Живков, който обаче отбелязва, че данните са преди депутатите да бламират своето заседание в сряда.

Проучването финансирано и реализирано съвместно от Би Ти Ви и „Маркет линкс“, проведено сред 1053 лица над 18 г. в страната в периода 16 – 23 април 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар