Нова стратегическа атомна подводница в руския флот – К-553 „Генералисимус Суворов“

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Новата руска стратегическа атомна подводница „Генералисимус Суворов“ се подготвя за предаване на Военноморския флот, като всички етапи на изпитанията в Бяло море са завършени, заяви главният изпълнителен директор на корабостроителната корпорация „Севмаш“ Михаил Будниченко.

Ядрената подводница успешно е изстреляла ракета „Булава“ в рамките на последния етап от държавните изпитания. Полетът на ракетата е преминал безпроблемно и бойните блокове са достигнали целевия район на полигона Кура, съобщиха също така от руското министерство на отбраната.К-553 „Генералисимус Суворов“ е вторият сериен ракетоносец от проекта „Борей-А“ (Borei по кодификацията на НАТО) от четвърто поколение.


Строителството на крайцера стартира на 26 декември 2014 г., изведена е от елинг на 25 декември 2021 г. и е спусната на вода на 11 януари 2022 г.

Подводницата е дълга 170 метра при най-голяма ширина на корпуса 13,5 м, има водоизместимост от 24 000 тона, максималната дълбочина на потапяне е 480 метра, а продължителността на автономен престой под вода е 90 дни.


Снимка: Скрийншот/You Tube

Максималната скорост под вода достига 29 възела, а над водата – 15 възела. Задвижва се с един ядрен реактор, прототурбинна установка, има един гребен винт и водометен движител.

Има високи маневрени характеристики и акустична ниска видимост.

Екипажът на плавателния съд се състои от 107 души, сред които 55 офицери, като командир е капитан 1 ранг Виктор Артьомов.

К-553 „Генералисимус Суворов“ носи на борда си следното въоръжение:

Шест торпедни апарата с калибър 533 мм;

Торпедни ракети РПК-6M „Водопад“;

16 крилати ракети Р-30 (SS-NX-30) „Булава“;

Мини;

Система за ПВО – ПЗРК“Игла-1М“, „Верба“.


Снимка: Скрийншот/You Tube

В началото на октомври стана известно, че командването на НАТО е изпратило предупреждение до съюзниците си относно мобилизацията на руската ядрена подводница К-329 „Белгород“, която носи оръжие, известно като „Паладин на апокалипсиса“. Алиансът предполага, че „Белгород“ е излязла в Арктика, за да изпробва торпедо с ядрена бойна глава „Посейдон“, което може да измине 10 000 км под вода.

НАТО: Най-голямата руска подводница е излязла за изпитания на торпедо с ядрена бойна глава

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар