Нова технология може да превърне електронната кожа в реалност

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Една от идеите за развитието на модерни роботи е свързана със създаването на т. нар. електронна кожа. Проблемът е, че за да стане тя нещо реално и практично, трябва да бъде достатъчно тънка. А учени от Станфордския университет явно са достигнали до много важен пробив в това отношение.

Екипът е разработил нова технология, която произвежда транзистори с дължина под 100 нанометра. Това е няколко пъти по-тънко от предишната смятана за най-добра опция, отбелязват изследователите.Откритието преодолява съществуващи отдавна проблеми при този тип технологии чрез използване на супертънък полупроводников филм (молибденов дисулфид), покрит със златни наноелектроди. По този начин се получава филм с дебелина само три атома, като се използва температура около 815 градуса по Целзий.


След като компонентите се охладят, екипът може да нанесе филма върху основата и да предприеме няколко допълнителни стъпки за производство, за да създаде цяла структура с дебелина около пет микрона или една десета от тази на човешкия косъм.

Технологията обаче тепърва предстои да се развива. Изследователите искат да усъвършенстват така създадените гъвкавите материали и да включат модули за безжична връзка, които да осигуряват комуникация без наличието на отделен хардуер.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар