Новини за Радев в Атина: Гърция ни дава рамо за Шенген (СНИМКИ) – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Гърция иска България в Шенген. Това стана ясно след среща на президента Румен Радев с гръцкия му колега Прокопис Павлопулос в Атина, предаде Нова телевизия. Това е първото посещение на Радев в Югоизточна Европа. 

“Важното е това да го чуят и другите европейски страни”, заяви българския държавен глава.

Членството на България в Шенген е единият фактор за стабилността в региона. Другият е съдействието между двете държави за спиране на нелегалната миграция, борбата срещу тероризма и връзките между въоръжените сили на двете държави.

Освен българското членство в Шенген, двамата президенти обсъдиха и членството на общите ни съседки в Европейския съюз (Македония и Турция – бел.ред). В този случай обаче гръцкият държавен глава постави важното условие – те да зачитат историята и културното наследство.

“Липсата на уважение към историята и цивилизацията е доказателство за лоши намерения”, каза Прокопис Павлополус и даде пример с църквата “Света София” в Истанбул.

Наскоро Гърция и Турция влязоха в дипломатически спор, след като турските власти позволиха през свещения месец Рамазан в базиликата “Света София” да се извършват ислямски ритуали.

Двустранните бизнес отношения с Гърция

Двустранният стокообмен между България и Гърция достига 3 млрд. евро през 2016 г., стана ясно още по време на посещението на Радев.

“България и Гърция са свързани от стратегическо партньорство както в двустранен план, така и в рамките на Европейския съюз и НАТО. Двете държави могат да бъдат пример за добросъседски отношения на Балканите, изградени върху общите европейски ценности”, заяви президентът ни.

Двете държави ще продължат да насърчават контактите между бизнеса, подчерта той. “Развитието на енергийните и транспортни връзки е от съществено значение за увеличаване на стокообмена и туризма”, каза българският държавен глава.

Той призова да се доизгради инфраструктурата на съществуващите гранични-контролно пропускателни пунктове и за строежа на нови.

През миналата година страната ни е била посетена от 1 100 000 гръцки граждани, а 1 200 000 българи са избрали да почиват в Гърция.

“Това са реални показатели за добрите отношения между двете държави. Милиони граждани на двете страни свободно пътуват, почиват, работят и се обучават на територията на съседа”, изтъкна Радев.

Изграждането на междусистемна връзка между газопреносните мрежи на Гърция и България, е от значение не само за страната ни, но и за региона, е позицията на държавния глава.

Радев призова този проект да се реализира в предвидените срокове, което ще позволи диверсификация на източниците и на маршрутите за пренос на природен газ както за България, така и за държавите от Централна и Югоизточна Европа.

Президентът Павловулос потвърди подкрепата на страната си за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

“Това е от особена важност за България, защото само така можем да гарантираме ефективна борба с нелегалния трафик на хора и срещу тероризма. Крайно време е това да бъде разбрано и от останалите страни-членки на ЕС”, заяви Радев.

Той открои и усилията на двете държави за справяне с нелегалната миграция, борбата с тероризма и засилването на сътрудничеството между въоръжените сили на България и Гърция като основен фактор за гарантиране на стабилността в нашия регион.

Двамата президенти бяха единодушни, че България и Гърция ще продължат да работят заедно в интерес на един по-силен и стабилен Европейски съюз, защото това е бъдещето на Европа. Обща беше и оценката, че двете държави ще продължат да подкрепят процеса на европейска интеграция за своите съседи от Западните Балкани.

В Атина българският държавен глава положи венец на гроба на Незнайния воин. По-късно беше посрещнат с официална церемония в Президентския дворец, където заедно с гръцкия президент направиха преглед на Почетната рота.

В рамките на посещението си президентът Радев ще проведе срещи с председателя на парламента Никос Вуцис, както и с кмета на Атина Георгиос Каминис.

По-късно днес в сградата на българското посолство в гръцката столица президентът Румен Радев ще разговаря с наши сънародници, живеещи в Република Гърция.

По време на визитата си в Атина българският президент е придружаван от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министъра на външните работи Емилия Кралева.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар