НОВИНИ Посрещаме ваксините като папата. А за купуването на гласове – ни дума, ни стон

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Тази сутрин посрещнахме поредната пратка с ваксини така, както не е посрещан и папата. На препаратите бе засвидетелствано особено внимание от страна на медиите – прекъсване на събеседници и преки включвания по всички големи телевизиите, които показаха на живо как спира камиона с ценната пратка и как се отварят задните му врати. „Ето го, идва…. Току-що спря“, пърхаше около него задъхана репортерка. Със сигурност шефовете й ще го оценят.

Кулминацията дойде в мига, когато телевизионните камери застинаха върху двете палета с медикамента, поставени в дъното на машината. Разбира се всичко това бе гарнирано с ескорт, суетене, микрофони и пресконференция, на която здравният министър съобщи радостната вест, че от април ограничителните мерки се разхлабват. Шоуто е на ниво и целокупният български народ най-после си отдъхна, че спасението е дошло.  Живи сме! Но много хубаво, не е на хубаво.  Попариха ни леко, след като овластените люде ни обясниха, че част от ваксините ще отидат за хората, получили вече  по една доза. Но, доц. Ангел Кунчев ни обнадежди – другия път ще има от всичко за всички. Така, че сериалът не свършва.

 

Властта, разбира се, няма да пропусне да запише в края на  предизборната си кампания червена точка с получените ваксини, независимо, че имунизирането срещу коронавирус  се превърна в нормално ежедневие,  дори в рутина  за останалите европейски страни. На управляващите им е супер сгодно да се правят на глухи за това, че сме последни по брой имунизирани и първи-втори /от време на време бележим „напредък“/ по смъртност.  Действат на принципа: “Съществува само това, за което ние ви говорим”.

 

Зад лъскавите сцени с тупане на гърди в стил „Вижте колко ни пука за вас“, върви друг зловещ сценарии – този с купуването на гласове. Възмутени хора от различни краища на страната открито разказват във Фейсбук за прекия си сблъсък с „агитаторите“.  Изборите чукат на вратата, но до този момент нито една медия не е показала как и срещу какво наемници на различни партии мотивират  жертвите си да гласуват за този или онзи. Любопитното е, че до последните местни избори телевизиите се надпреварваха по  разследвания за търговия с вот. Използваха се скрити камери, подставени лица, белязани пари,  само и само да се стигне до организаторите на престъпната банда.

 

Според полицейски източници в малките населени места положението е плачевно, защото почти няма врата, на която купувачите да не са потропали.  За разлика от друг път, обаче нито една медия не показа схемите за търговия. Дори не се коментират случаите, в които хората отрито и в първо лице разказват за патилата си. Сякаш токова животно няма. Така социалните мрежи останаха единственото свободно място, където може да се разкаже и да се разбере за мащабите на това престъпление. Сънародниците ни в чужбина алармираха погнусени за внезапната подмяна на членовете на избирателните комисии в различни страни с такива, угодни на властта. И какво – нищо. Само дето изводът, че „Октопод стигна и до нас“, дълго ще кънти със страшна сила.

 

Малко преди старта на предизборната кампания главният секретар на МВР  Ивайло Иванов се изпъчи пред камерите и заяви, че е сформиран Щаб за борба с купуването на гласове. Увери ни, че органите на реда ще бъдат безкомпромисни към този бич. Иначе Щабът си изглежда като сериозна команда – все  експерти от МВР, ДАНС и прокуратурата. Вече мина  едни месец от тогава, но  никой до този момент не е разбрал какво е свършил този Щаб – колко бандити е изловил и пратил на прокуратурата и на съда.

 

По този повод Фрог ще попита официално Щабът за неговата работа. Важно е да разберем колко хора са включени в него и дали ще вземат допълнително пари за тази дейност. Колко сигнала са получили, колко са проверили и колко купувачи на гласове са станали клиенти на прокуратурата. Важно е да научим още какви доказателства са открили. Така де, питаме за нашите пари, за нашите гласове и за нашето бъдеще. Ако Ние самите не се борим срещу подмяната на истината с лъжата,  бъдете сигурни, че  Те няма да си мръднат и пръста да го сторят. Нищо, че по сто пъти на ден ви обясняват, че купуването на гласове е престъпление. „Мъжко е да обещаеш, човешко е да не изпълниш“. Не го е казал някой велик философ или учен. Това са думи на все още действащия премиер Бойко Борисов.

 

Невена Миткова

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар