Новите партии в парламента искат мащабна ревизия на Борисов 3

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Искане за мащабна ревизия на управлението на Бойко Борисов внесоха в деловодството на Народното събрание парламентарните групи на „Изправи се! Мутри, вън“ и „Има такъв народ“ . Това става ясно от проекторешението им, което „Дневник“ видя. То е вписано и като първа точка в дневния ред на парламента за петък сутринта.

Документът предвижда създаване на временна комисия за срок от 3 месеца „за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 4 години“.

Депутатите от „Демократична България“ не са се подписали, но ще подкрепят искането в зала, каза съпредседателят на коалицията Христо Иванов за „Дневник“.

Задачите, които си поставя бъдещата комисия, са наистина необятни и не е ясно как ще бъдат проверени всички посочени обекти. Само тяхното изброяване заема няколко страници, а подробното им проучване за 3 месеца изглежда почти непосилна задача.

Държавни дружества и държавни институции по списък

Сред планираните за основна ревизия са държавните дружества от ранга на „Автомагистрали“ ЕАД – компанията, която получи милиарди, за да строи скоростните пътища без обществени поръчки, държавният ВиК холдинг и държавната петролна компания, също създадени в разрез с принципите на пазарната икономика. Също и Българският енергиен холдинг, „АЕЦ Козлодуй“, Националната електрическа компания, Електроенергийният системен оператор, тецовете „Марица“, „Булгаргаз“ ЕАД, „Булгартрансгаз“ и други.

Вносителите искат и пълна проверка на безплатното за някои граждани, но излязло скъпо за данъкоплатците като цяло саниране на панелни жилищни блокове с пари от държавния бюджет и с европейски средства.

Планира се и контрол на това как са сключвани и изпълнявани концесионните договори и големите обществени поръчки, също и участията на офшорни дружества в усвояването на публични средства.

Ревизията не спира до тук. Ще се проверява дейността на Националния осигурителен институт, на здравната каса, Сребърния фонд, пенсионните дружества, търговските аташета, Фонда за пътна безопасност към МВР.

Специално внимание ще се обърне на Българската банка за развитие, създадена, за да финансира малкия бизнес, а превърнала се в донор на близки до властта дружества. Прожекторът се насочва и към Националната агенция за приходите (НАП) заради изтичането на личните данни на над 5 млн. български граждани от сървърите й, за което никой във властта не понесе отговорност.

Новите депутати настояват и за ревизия на изплащането на бонуси в администрацията и за участия в бордове на държавни служители, като искат число публично обявяване на лицата, които са ги разрешили и получили.

Ще се търси отчет за публичните средства, дадени през годините, за електронното управление и e-правителство, за модернизиране на армията, за изграждането и ремонтите на пътища и магистрали, ВЕЦ-овете и тяхната собственост, топлофикационните и ВиК-дружествата, язовирите.

На фокус ще е и предоставянето на българско гражданство, за което по времето на съвместното управление на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ гръмна корупционен скандал, и въпреки съмненията, че така се наливат пари в партийна каса, прокуратурата не видя доказателства за това.

Търси се причината за рекордната смъртност от ковид-19 и липсата на подпомагане

Планът предвижда подробен анализ и за това как са финансирани мерките за борба с епидемията от COVID-19 със средства от държавния бюджет, както и какви пари са изплатени и в какви срокове на засегнатите микро-, малки и средни предприятия.

В речта си пред депутатите днес Мая Манолова посочи, че малките предприятия не са били изобщо подпомогнати. Икономисти отдавна посочиха и че самоосигуряващите се в България съзнателно бяха пропуснати от правителството при отпускането на европейски пари за подпомагане на икономиката ни.

Ще се търсят и причините за отбелязаната в България най-висока смъртност в ЕС по време на пандемията.

Предишните ревизии не доведоха до нищо

И след предсрочното прекратяване на мандатите на предишните два кабинета на Борисов се започваха ревизии на управлението му, които не доведоха до нищо.

Например след първата му оставка като премиер беше разследвано използването на правителствения авиоотряд и хеликоптерите на военните като частни таксита. В крайна сметка беше обвинен шеф на летците, а не премиерът и министри. След втората оставка отново беше заявена проверка на управлението. тя обхващаше работата на министерствата и обществените поръчки. В крайна сметка някакви папки поеха към прокуратурата, държавното обвинение потърси отговорност на министри само от Реформаторския блок, като те бяха оправдани в съда, включително посоченият от Борисов за бъдещ премиер Даниел Митов.

Източник: Дневник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар