Новите прогнози за инфлацията ще бъдат ключови за ЕЦБ преди да реши да намалява лихвите

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Новите прогнози за икономическия растеж и инфлацията в еврозоната, които ще бъдат изготвени за мартенското заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ), ще бъдат ключови за решението на регулатора кога да започне да намалява лихвите, каза ръководителят на Банката на Испания и член на управителния съвет на ЕЦБ Пабло Ернандес де Кос.

“Тези прогнози ще бъдат критични, първо, при оценката дали можем да бъдем разумно уверени, че средносрочната цел за инфлация от 2% ще бъде постигната, като се вземат предвид всички рискове, и второ, при оценката на траекториите, съответстващи на постигането на нашите цели “, каза де Кос в интервю за кипърския вестник “Политис”, цитиран от Ройтерс. Той отбеляза, че темповете на инфлация в еврозоната са се забавили и е вероятно да продължат да намаляват през следващите месеци.

Последните предварителни данни на Евростат показаха, че през януари 2024 г. инфлацията в еврозоната се забавила очаквано до 2.8% на годишна база от 2.9% в края на миналата година. Затова и очакванията са поскъпването на потребителските цени да продължи да се забавя поне до 2.7% на годишна база.

ЕЦБ остави непроменени и трите основни лихвени проценти в края на заседанието си през януари, които са в сила от 20 септември 2023 година: 4% по депозитното улеснение (лихвата, която банките получават по овърнайт депозитите си в централната банка); 4.50% по основните операции по рефинансиране (когато банките заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица); 4.75% по пределно кредитно улеснение (лихвата, която банките плащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ).

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард каза по време на пресконференция след срещата, че ръководството на Европейската централна банка смята за преждевременно да обсъжда облекчаване на паричната политика. Тя даде да се разбере, че смята за възможно да намали ставките това лято.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн каза миналата седмица, че регулаторът се нуждае от повече доказателства за придвижване на инфлацията в еврозоната към целта си, преди да може да започне да намалява лихвите. Според него, въпреки факта, че темпът на спад на инфлацията в еврозоната надхвърля очакванията, средносрочната прогноза е по-малко ясна.

“По отношение на цялостната оценка на траекторията на нашата политика, трябва да продължим напред в процеса на дезинфлация, преди да можем да бъдем разумно уверени, че инфлацията в крайна сметка ще достигне и ще са стабилизира до целт от 2%”, каза Лейн по време на форум в института Брукингс.

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар