Новите стопани на заслон „Черни връх”: Ще е отворено 24/365

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Обмисляме да обособим помещение, което да е отворено през цялата година и където човек ще може да се стопли и да изчака да мине лошото време” – това споделиха Николай и Стилиана, които от 9 февруари са новите стопани на известния заслон.

 

В първия им уикенд на витошкия първенец някои от туристите ги поздравяваха с добре дошли и им пожелаваха успех, други ги бойкотираха, трети мърмореха неща от рода на: „И сега вярвате ли, че тези ще бъдат по-добри?”

 

– Как се чувствате на новото място?

– Като на работа, която познаваме добре, защото стопанисваме и хижа „Камен дел”. От БТС ни имат доверие и затова ни предложиха да поемем този заслон. Ние сме няколко души, които дежурим там, ще се въртим и тука.

 

–  Но реално няма да има винаги дежурен.

–  Не, това означава да се осигурят четири смени, което е абсолютно невъзможно и го няма никъде по света. Няма как някой да поднася чай или супа в 3 часа през нощта. Идеята на заслона е да приюти и спаси човек при лошо време.

 

– Какво смятате да промените като за начало?

– Мислим да инвестираме в цялостното подобряване на заслона. Първо ще започнем с ремонт в кухнята, там има проблеми с водата, голямото помещение трябва да се реновира…

 

– Някои от редовните туристи са притеснени дали ще оставите емблематичната печка, която знаем още от времето на леля Ганка.

– Няма причини да я махаме. Тя си върши чудесна работа, придава уют на мястото. Откакто помня чайната, тука винаги е имало такава печка – варел.

 

– А ще оставите ли тоалетната за публично ползване?

– Защо не, септичната яма е от изгребен тип и периодично може да се почиства. Но това ще налага качването на техника, което е свързано с много големи разходи. Затова ще трябва да се иска някаква такса.

 

– Очаквате ли помощ от БТС или те очакват само да си плащате редовно наема?

– На „Камен дел” са ни помагали страшно много. Мисля, че и тука ще бъде така.

 

– Какво точно се случи там? Знам, че търсехте доброволци и вдигнахте хижата, която беше изгнила.

– Преди 4 години четирима души създадохме сдружение и с помощта на приятели и доброволци възстановихме хижата, която беше в много лошо състояние. Не работеше външната чешма, вътре нямаше течаща вода, стълбите отпред се бяха разпаднали. Първо укрепихме цялата постройка отвън с камък, реновирахме основното помещение, естествено, запазихме кюмбето, миналото лято сменихме покрива, ремонтирахме кухнята, възстановихме външната чешма, направихме пейки, маси. Редовно почистваме пътеките от Бояна и всички подстъпи към хижата.

 

– И сега по същия начин ще запретнете ръкави?

– Да, мисля, че оттук нататък тука ще се случват само хубави неща.

 

– Ти, Николай,  като че ли се чувстваш на Витоша като у дома си.

– Да. Аз съм от Бояна, но 90% от времето ми минава в планината. Дядо ми и баба ми са били много запалени туристи. Имам техни снимки от времето, когато са качвали Черни връх. Баща ми дълги години работеше в планината и аз покрай него я заобичах. По професия съм инженер горско стопанство, а 13 години вече се занимавам с обработка на ски писти, работил съм на всички по-сериозни състезания в България, световните купи в Банско, европейски първенства, на две зимни олимпиади, включително и тази в Сочи. Познавам хората, които работят в планината и съм в много добри отношения с тях – от РВД, военните, спасителите, „Алеко”…

 

Още преди да посрещнат първите посетители на чайната, новите стопани направиха Фейсбук страница на заслон „Черни връх” и приветстваха всички „планинари, туристи, алпинисти, спортисти и всеки отправил се към най-високата точка на Витоша”, като оставиха контакти за връзка.

https://www.facebook.com/chernyvruh/

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар