Новият вътрешен министър Бойко Рашков е отявлен противник на главния прокурор Иван Гешев

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бойко Рашков е новият служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи.

Рашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския университет.

0т 1981 г. до 1992 г. е следовател в Районна следствена служба в София.

През 1995 г. става директор на Националната следствена служба. 6 години по-късно е избран за депутат от БСП, а от 2008 до 2009 г. е зам. министър на правосъдието в правителството на Сергей Станишев. От 2013-а до 2018 г. е председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства.

През декември 1998 г. Бойко Рашков, който по онова време оглавява националното следствие, беше избран от Висшия съдебен съвет (ВСС) за главен прокурор на мястото на овакантения пост от Иван Татарчев. Самият Татарчев също подкрепяше кандидатурата на Рашков.

На 15 януари 1999 г. президентът Петър Стоянов обаче отказа да издаде указ за назначаването на Рашков. Тогава ВСС проведе нов избор, при който главен прокурор стана Никола Филчев, който в онзи момент е заместник-министър на правосъдието. Петър Стоянов издаде указа за назначаването на Филчев.

През декември 2017 г., по времето, когато е начело на бюрото за контрол на СРС, Рашков обяви, че има нерегламентирано подслушване, правено по искане на ДАНС, ГДБОП и прокуратурата.

“Бюрото вече не може да гарантира 100% на гражданите дали правата им се нарушават чрез СРС-та. Причината е, че службите дават невярна информация, а в осем случаи не са дадени отговори. Един от тези случаи е за подслушван политик. Другият – на следен магистрат, като целта била да се установи дали той има връзка с политик”, разказа Рашков пред депутатите, когато представяше отчетния доклад на институцията за 2016 г.

Рашков е отявлен противник на главния прокурор Иван Гешев. През 2020 година Рашков заяви: “За момента прокуратурата е потъпкала принципа на следствената тайна и то безпрецедентно. Нямаме такъв период в новата демократична история на България, в който да е правено подобно нещо. Няма нито един главен прокурор досега, който да си е позволявал така свободно да изнася информация, събрана чрез СРС”.

Според него огромен проблем в нашата страна е, че въпреки законовото указание да се унищожава информация, тя се съхранява и се използва в определени моменти, включително за политически цели.

 

“Няма правна норма, която да позволява разгласяване на СРС от длъжностно лице”
През Февруари 2020 г. След разгласяване от прокуратурата на подслушаните телефонни разговори на бившия шеф на Военно-въздушниге сили ген. Цанко Стойков с президента Румен Радев Бойко Рашков заяви: “Смятате ли, че един прокурор може да се позове на правна норма и да позволи престъпление. Разгласяването на СРС от длъжностно лице се наказва с до 5 г. затвор. /…/ А прилагане на СРС спрямо военен може да стане само с разрешение от военен съд. От съобщението на прокуратурата миналата седмица не се разбира нито кой съд е разрешил прилагане на СРС, нито кой е наблюдаващият делото прокурор от Специализираната прокуратура.”

Бойко Рашков е преподавател в Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство – доцент по наказателно-процесуално право. От 2016 г. ръководи катедра „Наказателноправни науки“ в УНСС.

 

В екипа на Радев влезе миналата година.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар