Новият голям въпрос - ще има ли отговор на отговора? Израел обсъжда удар по ядрени инсталации

Новият голям въпрос – ще има ли отговор на отговора? Израел обсъжда удар по ядрени инсталации

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Часове след като ситуацията в Близкия изток показа признаци за успокоение, а като дори повечето големи летища бяха отворен, сянка на ново притеснение обикаля из медиите и социалните мрежи. Големият въпрос днес е дали Израел ще отговори на иранската атака, която според Техеран се явява отговор за убийството на високопоставени офицери при нападението срещу иранското консулство в Сирия на 1 април.

Най-тревожна изглежда информацията на The Economist. Според авторитетното издание Израел обсъжда варианти, които включват далечни удари по военни бази или ядрени инсталации в Иран.

Според израелския Канал 12 “всичко сочи, че Израел ще отговори военно на Иран през следващите 24 часа”.

Допълнително масло в огъня наля говорител на отбранителните сили на еврейската държава, цитиран да казва: “Ще има отговор, отмъщение за иранската атака”.

CNN пък информира, че Джо Байдън е казал на Бенямин Нетаняху да смята събитията през изминалата нощ за победа за Израел, като в същото време го е предупредил, че Съединените щати няма да участват в “каквито и да е настъпателни операции срещу Иран”.

Неофициална информация стига и по-далеч, като сочи, че по време на разговора Байдън е помолил Нетаняху да не отговаря на атаката, за да предотврати ескалация в целия регион.

В същото време иранският министър на отбраната Мохамад Реза Ащияни предупреди да не бъдат извършвана контраатака. “Всяка държава, която ни нападне, ще получи решителен отговор”, казва генерал Мохамад Реза Ащияни, цитиран от ИРНА.

Успоредно с изявлението му в социалните мрежи се появиха и снимки на постер в Техеран, който изобразява простреляно знаме на Израел, придружено от пряка заплаха: “Следващият шамар е по-силен. Следващата ви грешка ще бъде краят на вашата фалшива държава”.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар