Иван Демерджиев

Новият министър Демерджиев – бивш адвокатски шеф и отявлен противник на Гешев

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бе председател на Адвокатска колегия-Пловдив, когато тя поиска отстраняването на главния прокурор.

Иван Демерджиев е новият министър на правосъдието, обяви президентът днес. Той заема мястото на Янаки Стоилов, който става конституционен съдия. През последните пет месеца Демерджиев бе зам.-министър.

Какво да очакваме от него на новия му пост?

Министърът на правосъдието има роля и във Висшия съдебен съвет. Той председателства заседанията на пленума на ВСС. Дори преди няколко седмици Янаки Стоилов предложи отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор, което беше отхвърлено от мнозинството в Съвета.

Гешев пък се счита за едно от знаковите лица на това мнозинство.

Да очакваме ли новият правосъден министър Иван Демерджиев да има подобно отношение към главния прокурор?

По повод избора му президентът днес каза за Демерджиев, че е „юрист с авторитет и позиции, който се утвърди като успешен заместник-министър, принципен заместник-министър“.

В периода февруари 2019 г. – май 2021 г. Иван Демерджиев бе председател на Адвокатска колегия-Пловдив. В интервю за пловдивски сайт през ноември миналата година адв. Демерджиев казва: „Безчинствата на г-н Гешев и на неговите вдъхновители продължават с пълна сила, просто дори и те разбраха, че не бива да са толкова ясно видими, защото обществото вдигна чувствителността си и намали прага си на търпимост и това ги кара да се прикриват по-добре, но не са спирали да действат и да преследват целите си.“

Тогава пловдивската адвокатска колегия е сред малкото, които се включват в кампания за отстраняването на главния прокурор Гешев.

В същото интервю Иван Демерджиев критикува остро Висшия адвокатски съвет (при предишното му ръководство): „Той няма никаква позиция относно позорното петно върху правораздавателната ни система и относно унизителното отношение към адвокатите, което демонстрира последователно г-н Гешев, както и преследванията по отношение на отделни колеги. Нещо повече, докато г-н Гешев готви поредните промени в НК и НПК, целящи да намалят непосилния за неговия капацитет стандарт на доказване и така да му отворят широко пътя към упражняване на привидно легален натиск срещу всеки, посочен за цел от хората, които го издигнаха като единствен кандидат за поста на главен прокурор, Висшият адвокатски съвет отново свенливо мълчи, забравил принципът на разделението на властите“.

Иван Демерджиев бе един от кандидатите за председател на Висшия адвокатски съвет тази година, но се оттегли след назначението му за заместник-министър през месец май – в началото на първия служебен кабинет „Янев“.

Очевидно и той е сред противниците на статуквото във Висшия съдебен съвет и на настоящия главен прокурор. Янаки Стоилов поиска отстраняването на Гешев, но винаги е бил сдържан в говоренето си. Демерджиев изглежда доста по-остър, ако съдим от вербалното му поведение в медиите.

От официалната справка за него на сайта на Министерството на правосъдието става ясно, че е роден през 1975 г. в Пловдив. Женен е, има два деца.

През 2001 г. завършва магистърска степен по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Оттогава е и адвокат. Специалист е в гражданското и търговското право.

От февруари 2007 г. е съдружник и управител на Адвокатско дружество „Демерджиев, Петров и Баев“.

От юни 2016 г. е член на Адвокатски съвет към Адвокатска колегия–Пловдив. От февруари 2019 до май 2021 г. е председател на Колегията.

Бил е и председател на Асоциацията на студентите юристи в град Пловдив.

При нормална ситуация Иван Демерджиев се очаква да е министър около месец и половина, ако следващият парламент този път успее да излъчи редовно правителство. Но няма да е учудващо, ако се задържи и доста по-дълго на поста. Предвид биографията му той, изглежда, би се вписал чудесно и в един редовен бъдещ кабинет, който се очаква да бъде сформиран около „партиите на протеста“.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар