Новият правосъден министър се закани да иска оставката на главния прокурор Иван Гешев

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Отдавна сме в конфликт с г-н Гешев, но не в личностен конфликт, а в ценностен. Но начинът, по който беше назначен (използвам този термин), провокираха реакция на адвокатите – принципна и колегиална, но отговорът на г-н Гешев беше личен.

Имам право да поискам оставката му и ще я поискам – вярвам, че Конституционният съд ще каже, че като правосъден министър имам това право. След това ще внеса искане за оставката на г-н Гешев – поводът са много и най-различни случаи, които водят до осъждането на българската държава и носят съмнение, че главният прокурор не следва принципите на върховенството на правото. Това каза новият служебен правосъден министър Иван Демерджиев.

Когато ти скандират: „Позор, оставка и затвор“, трябва да имаш самосъзнанието можеш ли да изпълняваш функциите си, посочи Демерджиев. Искам цялостен модел на промяна на работата на прокуратурата и смяната на Иван Гешев, уточни изрично министърът. От думите му излезе, че той не смята, че сегашният главен прокурор работи съгласно принципите на върховенство на правото и закона.

Основният проблем не е в г-н Гешев, а в системата, институционален. „Но когато едната личност, която няма качества, се добави към институционалния проблем, той се задълбочава“, каза Демерджиев. Той повтори основният проблем – че в прокуратурата йерархията важи с пълна сила и „в много случаи“ дела се изземват от по-ниски като ранг прокурори, които работят съвестно и отиват във Върховната касационна прокуратура, където „отлежават“.

Демерджиев каза и друго – Брюксел поиска по-реален контрол върху главния прокурор, за да получим евромилиардите за възстановяване от коронакризата, затова и България включи такива условия. Подробности какво точно е разписано в Плана ни за възстановяване за главния прокурор и прокуратурата (планът още не е одобрен от ЕК) – НАУЧЕТЕ ТУК!

За Бюрото за защита на свидетелите, Демерджиев заяви, че то е върнато от българския парламент там, където е създадено и където „работи, подчертавам, законосъобразно“. А относно специализираното правосъдие (Спецпрокуратура и спецсъдилищата), Демерджиев обясни, че визията на екипа му в този си вид трябва да бъдат закрити, но не и да няма изобщо специализирано правосъдие. Трябва да се направят 5 звена към апелативните структури, за да са равноотдалечени от централната власт и местните зависимости, смята служебният правосъден министър. „Сериозно реформирано, не закрито“, е краткият отговор на Демерджиев за бъдещето на специализираното правосъдие.

Прозрачност и обществен контрол върху органите на правораздаване, въвеждане на електронно правителство в съдебната система и увеличаване плюс подобряване на достъпа до правосъдие – това са приоритетите на Демерджиев за съдебната система. Той посочи, че изборът на нови магистрати трае години и това е абсолютно неприемливо. Отделно постави въпросът при какви критерии се подбират кадри за европейските правосъдни институции, вероятно визирайки Европейската прокуратура.

Арестуван протестиращ срещу Иван Гешев е оправдан от съда

 

Мисля, че сме на един вододел, при който трябва да преминем или от едната, или от другата страна – искам да е от правилната, каза Демерджиев, който е адвокат и беше председател на Пловдивската адвокатска колегия.

Очаквайте подробности!

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар