Новият шеф на болница „Лозенец“: Не може да се вменява вина на лекарите, няма обвинения

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„На хората в болницата не може да им се вменява вина, няма категорично становище от нито една институция, нито обвинения“. Това заяви пред bTV новият директор на болница „Лозенец“ проф. Радосвет Горнев по повод съмненията за схеми с трансплантации в лечебното заведение.

От болницата отричаха да се извършват подобни дейности. Горнев обясни, че при трансплантациите има сложен процес и не може да се твърди, че участващите специалисти са виновни в нещо. Според него и няма факти, както и обвинения.„Моят приоритет е да върна доверието в болница „Лозенец“. Трудно ще се изтрие етикетът правителствена, но тя е достъпна за всички и разполага с отлични специалисти“, коментира проф. Горнев.


Новото ръководство на лечебното заведение не можеше да поеме управлението. Причината бе съдебен иск, който е подал бившият ѝ началник проф. Любомир Спасов. Той беше уволнен от здравния министър Стойчо Кацаров заради съмнение за извършване на незаконни трансплантации и финансови щети за НЗОК.

В началото на юни д-р Кацаров изнесе информация за 14 подозрителни бъбречни трансплантации, за които внесе документи в МВР. Министърът разгласи и трансплантация на черен дроб, при която четвъртият в листата на чакащите измества първите трима след телефонно обаждане от правилния човек. Стойчо Кацаров каза, че реципиентит е заемал „може би най-високия пост в държавната администрация“, но отказа да назове името му.

Той коментира и медицинския туризъм, като заяви, че той трябва да спре, а в законодателството трябва да има промени. Така той отговори на въпроса защо у нас има чуждестранни граждани, които се трансплантират, а наши отиват с кампании в чужбина.

„Една декларация пред нотариус вероятно може да отвори вратичка и да се получи трансплантационна ситуация между украинец и японец“, изрази предположения проф. Горнев относно съмненията, че чужденци „прескачат“ правилото за донорство между роднини.

Той обясни и че е бил в екипа на държавния служител, за който се появиха съмнения, че е „прередил“ листата на чакащите. По късно от болницата заявиха, че е бил спешен случай и затова е последвала донорска ситуация.

„Той беше карциномно болен и се нуждаеше от трансплантация. Хирурзите не определят кой да бъде избран за трансплантация, основно правило че приоритизирането на пациентите е недопустимо“, коментира Горнев.

Той сподели и статистика за направените трансплантации в болница „Лозенец“: „276 са трансплантациите в болницата – една белодробна, 101 на черен дроб, 176 на бъбреци, две сърдечни – може да се проследи през годините. Никой не знае колко българи са се трансплантирали в чужбина“.

Горнев обясни, че трябва да се привлекат специалисти, за да има повече донорски ситуации у нас и да се върне доверието.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар