Новият шлем за виртуална реалност на Apple ще сканира очните ви ябълки

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Apple представи новия си шлем за виртуална реалност – Vision Pro. Днес става ясно, че отключването на шлема става по доста интересен начин – той сканира очните ябълки на потребителите.

Вижте как изглежда VR шлемът на Apple >> >> >>По време на процеса на настройка шлемът регистрират очите ви чрез функция, наречена Optic ID. Технологията буди притеснения от гледна точка на поверителността, но феновете на Apple я наричат “футуристична”.


Както посочва The Verge, това е третата биометрична система за удостоверяване на Apple. Останалите две са Touch ID, технология за сканиране на пръстови отпечатъци и Face ID, който сканира цялото ви лице с инфрачервена светлина.

Предстои да видим дали новата технология за сканиране на очите на технологичния гигант ще бъде по-сигурна от предишните опити. Samsung представи скенер за ириса в своя смартфон S8 през 2017 г. Той бе незабавно измамен от хакери, използвайки инфрачервено изображение и контактна леща.

Като се има предвид опитът на Apple обаче, компанията вероятно не е пестила сигурността на данните или поверителността.

Притесненията обаче могат да надхвърлят обикновената сигурност на данните. Експерти предупредиха, че Meta може да събира данни за разпознаване на лица със своя VR шлем Quest.

Технологията за сканиране позволява да бъдат разкрити интересите или емоционалното състояние на потребителя, ползващ очилата за виртуална реалност на Meta. Тези данни биха били доста полезни за рекламодателите. Най-вероятно подобни възможности ще има и шлема на Apple.

VR очилата обаче едва ли ще достигнат до масовия потребител. С начална цена от 3499 долара, те са орисани да се превърнат в нишова премиум джаджа.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар