Новият 6-километров участък от Южната дъга на Софийския околовръстен път между магистрала „Тракия“ и ж. к.“Младост“ е готов

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Новият 6-километров участък от Южната дъга на Софийския околовръстен път между магистрала „Тракия“ и ж. к.“Младост“ е готов.

 

До края на октомври ще бъде пуснато и осветлението и преминаването през пешеходните пасарелки, съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Предстои издаването на Акт 16 за въвеждане на обекта в експлоатация.

Изграждането на обекта приключва предсрочно, по договор това трябваше да стане до края на годината, похвалиха се от АПИ. Разширението на съществуващия двулентов път в 6-лентов започна през 2019 г.

Инвестицията в обекта е 142.7 млн. лв. с ДДС, което означава че 1 километър от новия път е струвал близо 23.8 млн. лв. Средствата са от републиканския бюджет.

Новото трасе осигурява бърза и сигурна връзка между магистралите „Струма“ и „Тракия“, като улеснява транзитния трафик от магистрала „Европа“ (Калотина – София) и пътната комуникация с граничните пунктове с Турция и Гърция.

Участъкът започва при 35-ти километър, малко след края на пътния възел при пресичането на бул.“Цариградско шосе“ и Софийския околовръстен път. Краят е при 41-ви километър, където завършва реконструираната през 2012 г. отсечка от Южната дъга.

По трасето между магистрала „Тракия“ и ж. к.“Младост“ са изградени 4 пътни възела с преминаване на две нива, с които се осъществява връзката с кварталите „Младост“ и „Горубляне“ и селата Герман и Лозен. Това са пътните възли „Стар Лозенски път“ при 35-ти км, „Патриарх Герман“ при 37-ми км, „Самоковско шосе/Горубляне“ при 39-ти км и „Младост“ при км 41-ви км.

Изградени са и две мостови съоръжения над река Искър и река Кална.

В отсечката между пътните възли „Стар Лозенски път“ и „Патриарх Герман“ са монтирани три пешеходни пасарелки, които ще обслужват бъдещите спирки на градския транспорт, съгласно одобрения идеен проект на Столична община.

Пешеходните надлези са с нощно осветление, настилка от висококачествен декинг и парапети. Те са покрити и хидроизолирани. С асансьори е осигурен достъпът на майки с детски колички, възрастни хора, хора с увреждания и велосипедисти.

На обекта са положени 133 000 тона асфалт, монтирани са 22.3 км парапети и еластични огради, поставени са 55.6 км бордюри, 2480 кв. м шумозащитни стени.

От съоръженията от инженерната инфраструктура изградената канализационна мрежа е 21.5 км, водопровод – 12.8 км, газопреносна мрежа – 5.1 км.

Монтирани са и 645 стълба за улично осветление.

Изпълнител на строителните дейности е „ГБС-Инфраструктурно строителство“ АД. Строителният надзор е на обединение „СОП-Юг 2018“ с участници „Консултантска инженерна група“ ООД, „Айси Консулентен Цивилтехникер“ ООД, „Ипсилон консулт“ ЕООД, „Пи Ес Консулт“ ЕООД и „Тренкадис“ ЕООД.

Така от Южната дъга на околовръстния път на София единственият участък, който не е изграден е между бул. „България“ и ж.к. „Люлин“ при началото на магистрала „Струма“.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар