Нови камери за скорост и патрулки в най-инфарктните точки по пътищата – Авто

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

126 са смъртоносни отсечки по българските пътища, където стават стотици катастрофи с десетки убити и ранени. Това показва справка на Пътна полиция, предоставена на Съюза на българските автомобилисти (СБА). Данните се отнасят за 2016 г. Новият списък за 2017-та ще бъде изготвен до 31 март т.г. На базата на него ще бъдат набелязани нови мерки, включително ще бъдат определени всички места и точки за контрол на скоростта със стационарни и мобилни камери, предаде “Дарик”.

По-рано през миналата година от МВР съобщиха, че само на десет от тези опасни участъци са станали над 1000 катастрофи с около 40 убити и 100 ранени. В страната ни ежегодно стават средно 7000-8000 автомобилни злополуки, което на практика означава, че всяка 7-ма или 8-ма катастрофа е била на някоя от тези смъртоносни отсечки.

По думите на шефа на КАТ Бойко Рановски катастрофите стават там, където има три ленти за движение. При изпреварване колите навлизат в насрещното и следва катастрофа. На пътя Русе-Бяла е имало 246 пътни злополуки със 7 убити и 26 ранени. На автомагистрала “Хемус” – до София, са станали 265 ПТП-та заради висока скорост. По пътя между Варна и Бургас са регистрирани 106 пътни инцидента, 6 загинали и 50 ранени, основно заради неправилно изпреварване. Списъкът продължава с пътните отсечки Стара Загора – Казанлък (83 катастрофи и 22 ранени), Карловско шосе край село Труд, където са загинали петима, а 24 са били ранени в 67 катастрофи, Кресненското дефиле, където най-честата причина за произшествия е неправилно изпреварване и отнемане на предимство.

От Пътна полиция посочват още пет участъка, където шофьорите трябва да бъдат особено внимателни. Освен заради висока скорост и човешка грешка там има и други причини за катастрофи, които се дължат на лоша пътна настилка и недобра маркировка. Това са магистрала “Тракия” в участъка на 66,3 км в посока София, където се образува аквапланинг, пак на същия аутобан, но между 165-и и 208 км в посока Бургас, както и огледално в посока София, където в активна лента е деформирана пътната настилка. В списъка влиза още път I-5 в участъка Русе – Бяла е изключително натоварен и опасен. Според Пътна полиция частично решение за този участък е да се положи напречна “шумна” маркировка, както и да се разшири подхода към кръговото кръстовище, при спускането към Бяла. Опасен е и участъкът по магистрала “Марица” преди ГКПП “Капитан Андреево”, където има преплитане на пътните потоци, изчакване на товарни автомобили в активна лента и др. Там е необходима промяна в организацията на движение, както и изграждане на паркинги от двете страни на ГКПП, смятат от “Пътна полиция”. Друга инфарктна точка е кръговото кръстовище между обходен път на Враца и път II-15 (Враца-Оряхово). В този участък движещите се по направление София – Видин и обратно, поради острия подход при навлизане в кръга, съчетано с лоши условия на видимост през тъмната част от денонощието често самокатастрофират, отчитат от полицията. Необходимо е изграждане на осветление, разширяване на пътните ленти към подходите за кръговото, както и допълнителна вертикална сигнализация на подходите.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар