Нови мерки влизат в сила в Габрово, в Плевен разхлабват ограниченията – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В област Габрово учениците от 5 до 11 клас преминават към онлайн обучение до 2 април. В електронна среда ще учат и студентите от Техническия университет, с изключение на практическите обучения и изпити. Ограничават се масовите прояви на открито и закрито.

На събирания от частен характер могат да присъстват до 15 души. 

В Плевен моловете отварят отново с допълнителни мерки и при засилен контрол. Културните прояви ще се провеждат при 30 процента заетост на местата.

На извънредно заседание областният кризисен щаб отчете, че болничните заведения се справят със ситуацията в момента въпреки повишения брой новозаразени.

На извънредното заседание на щаба е отчетено над 633 на 100 000 население заболеваемост за последните две седмици на територията на област Плевен, д-р Красимир Трифонов, и. д. областен управител и председател на Щаба, заяви:

“Тези мерки, които разхлабваме, нямат пряко отношение към нивото на заболеваемост, тъй като с тези мерки, конкретните, които са освободени, и които се разхлабим, ще засилват самият контрол и вътрешните противоепидемични мерки”.

В най-големия мол в Плевен са взети допълнителни мерки – намалено работно време до 20 часа, съкратени са места за хранене, осигурена е допълнителна охрана.

Няма да се отварят детският кът и киното, съобщи управителят Владислав Монов:

“От финансова гледна точка е по-добре да работим и хората да бъдат на работа за сметка на допълнителните мерки. Нямаме против в момента да инвестираме в по-добри мерки и спазването им”.

Само за седмица (между 8 и 15 март) към Спешна помощ в София е имало близо 1500 ковид повиквания. 129 от обажданията са били за деца, съобщи на брифинг говорителят на Спешната помощ Катя Сунгарска.

С нарастване на броя на новорегистрираните случаи на коронавирус, расте сериозно и натискът върху лекарите в Спешната помощ. “Моля ви, пощадете ни. Молим за съпричастие и разбиране”, апелира тя. Тя призова пациентите да търсят и личните си лекари. “Моля, спазвайте мерките. Не е нужно всички да се бутаме в моловете, ресторантите, магазините”, каза още Сунгарска.

400-500 повиквания към Спешна помощ е имало за последното 12-часово дежурство. От тях около 50 пациента са с COVID-19. Между 30-40 души се приемат в болница за едно дежурство. Има случаи, когато линейка обикаля няколко болници, докато пациентът бъде приет, колегите в болниците също са претоварени, каза Сунгарска, цитирана от Дневник“.

От Спешната помощ молят да не се ползва телефона им за консултации, а хората да се обръщат към личните си лекари по тези въпроси.

ВЕЧЕРЕН ЧАС В СОФИЯ НЯМА ДА ИМА

Молове, фитнеси и заведения затварят за 14 дни от събота сутринта. Спират се ясли, градини, училища, школи, кина, театри. Тези мерки предложи шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев в ефира на БНТ. 

За фризьорски салони не е предвидена промяна, но такава ще има по отношение на изгралните зали и танцовите школи. 

Остават в сила зелените коридори за пазаруване. Вечерен час в София и КПП-та между отделните области няма да се налагат. 

НОВ РЕКОРД ПРИ НАСТАНЕНИТЕ В БОЛНИЦА

През последните 24 часа у нас са регистрирани 4374 нови случая на коронавирус при направени 19 214 теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 22,76% от взетите проби са дали положителен резултат. 10861 от тестовете са по метода PCR, a останалите 8353 са бързи антигенни тестове.

Най-много нови случаи има в София – 1226, след това се нареждат Бургас с 316, Пловдив с 299 и Варна с 287 новозаразени. 

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 287 568. Броят на активните случаи продължава да се увеличава и към момента те вече са 47 173. Увеличава се и броят на настанените в болница – 7 600, което е рекорд от началото на пандемията и ръст от 331 души само за ден. Нараства и броят на настанените в интензивно отделение – 612. През последното денонощие при 106 медицински служители е констатиран новият коронавирус, така общият брой на заразени медицински персонал е 10 973.

Броят на излекуваните е по-нисък от този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани 1757 души, така общият им брой достига 228 816.

Жертвите на болестта у нас са 11 579, 107 от които са от последното денонощие

До момента у нас са поставени 345 994 дози на ваксините срещу Covid-19. През последното денонощие са извършени 4 287 имунизации –  3803 с ваксината на “Pfizer/BoiNTech”, 484 с тази на “Moderna” и нито една с тази на “AstraZeneca”. 61 728 души вече са получили по две дози от ваксина.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар