Нови мерки в София, Бургас, Плевен и частичен локдаун в Благоевград (ОБНОВЯВА СЕ) – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Здравният министър Костадин Ангелов посети Бургас където заедно с кмета на града и директора на местното РЗИ обсъди затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Очаква се новите мерки да бъдат гласувани на заседание на областния щаб днес следобед след което РЗИ да издаде заповед за тяхното въвеждане.

Ситуацията в Бургас обаче остава тревожна. Увеличени ще бъдат болничните легла до нивата между септември и декември. 30% от повикванията на екипи на Спешна помощ са свързани със нови случаи на коронавирус, съобщи още Ангелов.

Частичен локдаун в Благоевград се въвежда от днес, стана ясно след извънредно заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса.

До час се очаква да излезе заповед на директора на Регионална здравна инспекция – Благоевград, в която ще бъдат описани всички ограничителни мерки, които се налагат в региона заради значителния ръст на заболели от COVID – 19. Мерките ще бъдат в сила за 14 дни.

Сред ограниченията, които ще бъдат въведени са: затваряне на търговските обекти тип “Мол”; ограничаване на събитията на открито и закрито; затваряне на кина, театри, фитнес зали, школи и други подобни; учениците от 5 до 12 клас ще преминат на дистанционна форма на обучение.

Заведенията остават отворени, но ще са с вечерен час до 22.00 часа. По думите на областният управител Бисер Михайлов на база 14 дневна статистка, Област Благоевград е на 12 място по брой на заболели. Това налага и предприемането на спешни мерки

Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага дистанционно обучение за учениците от 5 до 12 клас и намалено работно време за заведенията. Мерките ще бъдат обсъдени на заседание на софийския щаб за овладяване на разпространението на COVID-19. Ако бъдат приети, те ще останат в сила до 26 март.

“Предлагам въвеждането на мерките заради рязкото увеличение на броя на заразените с COVID-19 на територията на Столичната община. Броят на хората, настанени за лечение в болниците, достигна нивата от средата на ноември миналата година, когато започна стръмен ръст на хоспитализациите. Над 1630 са настанените за лечение в лечебни заведения в София към днешна дата, а хората на интензивно лечение са 191. Със заповед на здравния министър болниците в София разкриват допълнителни места за болни с коронавирус”, написа Фандъкова във Facebook.

И в Плевен се въвеждат по-строги противоепидемични мерки. От 15-и до 26 март се спират присъствените учебни занятия за учениците от 5 до 12 клас. Затварят се молове, фитнеси, театри, кина и се забраняват масовите прояви. Решенията са на областния кризисен щаб. Поради нарастване броя на заболелите от коронавирус са приети допълнителни ограничителни мерки, д-р Красимир Трифонов, изпълняващ длъжността областен управител и председател на Щаба:

“Затваряне на големи търговски молове. Те са три в Плевен, не говоря за търговските комплекси малките. Спиране на всички извънкласни занимания, провеждане на масови мероприятия, всякакви концертни дейности – театри, кина, изложби. Носенето на защитни маски е в местата, където се очакват струпвания на много хора, но това не се отнася за улиците и за парковете. Леглата в болничните заведения за лечение, предвидени за Ковид, се увеличават на 20%”.

За да се намали натиска върху лечебните заведения, Областният щаб предлага на МЗ :

“Да изработи критерии – точни и ясни, за хоспитализация престоя на пациенти в болниците. Те могат да бъдат дехоспитализирани при явно подобряване на тяхното клинично състояние, без да се изчакват определени дни”.

В Шуменска област се очаква да бъде взето решение дали да бъдат затегнати ограничителните мерки, въведени заради коронавируса. Регионът попада в червената зона с 456 заразени на 100 000 души население.

Най-много от случаите са в областния град, затова и строгите мерки ще бъдат приложени там – продължаване на дистанционното обучение, засилване на контрола в хипермаркетите.

 “Да ги принудим да направят такава организация, да пускат клиенти в магазина само с количка, а броят на количките да бъдат ограничени”, заяви обастният управител проф. Стефан Желев.

Той ще предложи работното време на заведенията да бъде до 22.00 часа, каквато беше и мярката при втората вълна от COVID-19: “Тук на пешеходната алея има множество заведения. Не всички от тях обаче подреждат маси и столове така, както трябва да бъде, съгласно изискванията на заповедта”.

Новите случаи на коронавирус в област Шумен са 79, сочат обновените в полунощ данни на Единния информационен портал. 50% от леглата в болницата са за пациенти с COVID-19. Пълни са 90%. Болните в болницата са 205, четири от тях са деца. Възможно е в следващите дни да не можем да приемаме пациенти. Ежедневно постъпват по около 25 души, натискът се наблюдава от началото на март. Това обобщи пред БНР д-р Димитър Костов, директор на болницата в Шумен. 

Лечебното заведение е единственото в областта, което приема спешни пациенти. Плановият прием е спрян. 

“Не знам дали не закъсняваме с допълнителните мерки. Те трябваше да изпреварят този ръст на болните… Привърженик съм на по-твърдите мерки”, каза д-р Костов

По- строги мерки срещу разпространението на коронавируса влизат в сила в Ямболска област. Учениците от 5 до 12 клас преминават към дистанционно обучение, реши оперативния щаб. 

Затягането на мерките се налага, заради повишената заболеваемост и растящият брой на пациентите в лечебните заведения, посочи зам.- директорът на държавната болница д-р Валентин Вълчев след заседанието на щаба. Освен за учениците се въвежда и организация за нетските градини и яслите: 

“Те ще се затварят при болно дете или, член от персонала. Пенсионерските клубове се затварят до 24 март. Читалищата, както и залите ще работят с капацитет до 30 процента”. 

Работното време на заведенията няма да бъде променяно, но ще се следи дали се спазват мерките за безопасност. Отново ще се засилят проверките в големите хранителни магазини, решиха още от щаба. В момента в COVID отделенията на двете болници в Ямбол  са настанени 72 души, от които 6 в реанимация, заболеваемостта вече достига 330 на 100 000 население. 

Затягането на мерките ще обхване и други градове. Частичен локдаун въвеждат и в Благоевград. Затварят се големите търговски обекти, кината, фитнесите. Големите ученици се връщат към онлайн обучението. В Бургаско също се обмислят още ограничения.

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар