Нови ограничителни мерки за София – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нови, по-твърди, ограничителни мерки в Софийска област от утре въведе Областният кризисен щаб. Те са във връзка с регистрираните случаи на COVID-19 и отчетена 14-дневна заболеваемост над 310 на 100 000 население за последните две седмици на територията областта, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

– Считано от 00:00 часа на 12.03.2021 г. до 00:00 часа на 26.03.2021 г. се въвежда  задължително изискване за носене на защитни маски за лице на пазари и тържища;

– Въвежда се обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици от V до ХІІ клас от образователните институции в Софийска област;

– Считано от 00:00 часа на 12.03.2021 г. РЗИ – Софийска област и Областния кризисен щаб дават препоръка до кметовете на общините в Софийска област да направят мотивирано предложение до министъра на образованието за издаване на заповед в изпълнение на параграф 1., ал. 3 от Преходни и заключителни разпоредби към Наредба за допълнение на Наредба №5/2006 г. за предучилищното образование, а именно “през учебната 2020/2021 г. децата, записани на задължително предучилищно образование в детска градина/училище в област, попадаща в червената зона, съобразно критериите на Министерство на здравеопазването за усложнена епидемична обстановка, могат да отсъстват по желание на родителя, след писмено уведомяване на директора” и издадена заповед от министъра на образованието;

– Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа на служителите си;

– При невъзможност за въвеждане на дистанционна форма на работа, работодателите да организират провеждането на засилени противоепидемични мерки на работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена, носене на маски, когато не може да се осигури дистанция от 1,5 м. и недопускане на служители или външни лица с прояви на респираторна симптоматика;

– Да се засили контрола при провеждане на културно – масови мероприятия, като организаторите са отговорни за спазване на противоепидемичните мерки, след съгласуване с РЗИ-Софийска област;

– Лечебните заведения за болнична помощ да са в готовност при достигане на заболяемост над 500 на 100 000, за преустановяване на плановата оперативна дейност и разкриване на допълнителни легла за COVID-19;

– Да се извършва безотказен прием и лечение на пациенти на  COVID-19, както и съмнителни за  COVID-19 по клинични данни при спазване на строг противоепидемичен режим в определените за целта COVID- зони;

– Управителите на лечебните заведения за болнична помощ да създадат организация и засилят контрола, относно недопускане смесване на потоците на болни и съмнително болни за COVID-19 и други пациенти, особено в местата на рентгенови и медико-диагностични лаборатории;

– Лечебните заведения за извънболнична помощ да определят часови график за прегледи на лица с респираторна симптоматика и съмнителни за COVID-19, за което да информират пациентите си;

Мерките са в сила от 12 до 26 март 2021 г.

Без проблеми стартира имунизирането на лицата, записани в Портала за ваксиниране срещу COVID-19 с препарата на AstraZeneca в областта.

От Регионалната здравна инспекция уточняват, че за периода 11-14 март се предвижда да бъдат направени 256 имунизации, тъй като толкова хора са изявили желание чрез електронния регистър.

Ваксинацията ще се случва във временни имунизационни кабинети – в РЗИ, в МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов”; в Кардиологичен медицински център във Велико Търново и в ИППМП “Медиана”-Павликени.

До момента в региона са поставени общо 9186 дози (с натрупване), от които през изминалото денонощие – 276 (220 първи дози и 56 втори дози). Процесът е приключил при общо 1384 лица.

Наблюдава се много стръмно покачване на кривата на смъртността при COVID пациентите у нас, каквото не е имало през последните 6 месеца – 53% нарастване на седмична база. Това обяви на брифинг председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

По думите му от две седмици се намираме в експоненциално нарастване и има двуцифрен ръст както при заетостта в болниците, така и при интензивните легла.

Има болници с изчерпани и полуизчерпани легла. Аз мога да кажа за ВМА-София – тази сутрин имахме 5 свободни легла, въпреки че преди 3 дни разкрихме две нови клиники (…) Имаме трима чакащи в спешното отделение, когато се върна, и тези легла няма да ги има”, посочи още той, цитиран от bTV, като предупреди, че при нарастване на случаите може много бързо да се изчерпа медицинският капацитет.

Не само вирулентността е причината да е по-смъртоносен един вирус или не, в такава ситуация е важно какъв е медицинският ресурс, с който разполага държавата. Когато се изчерпат леглата, медицинските специалисти, лекарствата, възможностите на спешната помощ да транспортира пациентите, има опасност много хора да не получат адекватна медицинска грижа, което би довело до още по-голямо нарастване на смъртността”, предупреди Мутафчийски. 

Средната възраст на хоспитализираните 263-ма пациенти с коронавирус у нас за последните 24 часа е 52 години. От тях 139 лица са под 19 години. В болницата в Бургас видях бебета с пневмонии, съобщи здравният министър Костадин Ангелов, като посочи, че ситуацията в определени области е започнала да става изключително сериозна. 

По последни данни, изнесени от него, в лечебните заведения са заети 58% от леглата за леки случаи на коронавирус и 65% в интензивните отделения. Ситуацията е като през октомври миналата година, но системата е подготвена и ще се справи, категоричен е Ангелов.

Започна имунизацията през е-регистъра, но без избор на ваксина

От днес започва имунизацията на хората, заявили желание да се ваксинират през електронния регистър. Те обаче няма да имат избор на препарат, въпреки, че в платформата има таква графа и възможност. Имунизацията ще се провежда само с ваксина на “AstraZeneca”, съобщиха на сайта на Столичната регионална здравна инспекция.

Причината е, че всички иРНК ваксини, като “Moderna” и “Pfizer”, се пазят за хората, които осигуряват изборния процес. Като приоритетни се разглеждат и лицата от първите групи, които сега вече са преценили, че искат да се ваксинират, информира вчера на брифинг зам.-министърът на здравеопазването д-р Жени Начева.

Посочилите като предпочитание иРНК препарати ще трябва или да се задоволят с наличното или да чакат по-късна дата. Това засяга около 20 000 души, които са били записани за ваксинация до 14 март. 

Записалите се през електронната система до края на март са около 70 000 човека. Най-много желаещи има в София – около 30 000 души, а най- малко във Видин, Смолян, Монтана, Разград с около 700 души. 

Данните от последното денонощие

Регистрирани са 2 774 нови случаи на коронавирус при по-малък брой направени тестове – 13 691, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 20,26% от взетите проби са дали положителен резултат. 6 108 от тестовете са антигенни, от които положителни са 1 120. PCR тестовете са 7 583, като положителните са 1 654.

Най-много нови случаи има в София – 734, след това се нареждат Пловдив с 223 и Варна със 153. Няма област без открити нови случаи, като за пореден ден най-малко са те в Търговище – 7.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 269 579. Броят на активните случаи продължава да се увеличава и към момента те вече са 38 531. Увеличава се значително и броят на настанените в болница – 6 395, което е с цели 378 повече за ден. В интензивни отделения са 501. Медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 10 644.

Броят на излекуваните е по-нисък от този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани са 2 531 души, така общият им брой достига 220 049.

Жертвите на болестта у нас са 10 999, 97 от които са от последното денонощие. 

Общият брой на имунизираните у нас е вече е общо 309 145, като лицата със завършена втора имунизация са вече 52 735. За последното денонощие има 6 995 поставени ваксини срещу коронавируса.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар