Нови подробности за космическото оръжие на Русия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

CNN разговаря с трима анонимни източника, запознати с разузнаването относно новото руско космическо оръжие. Миналата седмица стана ясно, че Москва е осъществила напредък в своите анти-сателитни способности. Информацията остана секретна, но предизвика напрежение в Белия дом и Конгреса на САЩ.

Няма непосредствена заплаха за ничия безопасност“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби пред репортери. “Това не е активна способност и все още не е разгърната.”

Източниците на CNN твърдят, че става дума за ядрено захранвано и базирано в космоса устройство, предназначено да генерира огромна енергийна вълна, която би нокаутирала огромен брой сателити. Апаратът може да извади от строя мегасъзвездието Starlink на SpaceX.

Концепцията не е особено нова и се базира на ефектите от електромагнитен импулс (EMP).

Това не е нова идея. Концепция датира от края на Студената война“, каза американски служител пред CNN. Но те казаха, че “големият страх с всяко евентуално EMP устройство в орбита е, че може да направи големи части от определени орбити неизползваеми” чрез създаване на поле от отломки от повредени безконтролни сателити, които “след това ще се окажат опасни за всички останали спътници.

Способността на Русия действително да изпълни такъв амбициозен план остава някак мъглява. На практика Москва изостава вече не само от САЩ, но и от Китай в тази сфера.

Все още няма информация с какво новото оръжие е по-различно от просто взривяване на водородна бомба в космоса. Подобни експерименти са били извършвани и със сигурност могат да се ползват за анти-сателитни цели. Новото руско оръжие обаче трябва да има повишена ефективност, обсег и прецизност.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар